26 januari 2023

Je pensioen gaat omhoog 

PME heeft de pensioenen verhoogd. Per 1 januari 2023 krijgt iedereen er 6,2 procent bij. Voor jou betekent dit een hoger inkomen als je met pensioen gaat. Meer weten? In ons webinar krijg je antwoord op de belangrijkste vragen.

Bekijk het webinar

Dekkingsgraad PME gedaald

Onze dekkingsgraad is in het vierde kwartaal van 2022 gedaald. Dat komt doordat we de pensioenen hebben verhoogd. Daarnaast is het nog steeds onrustig op de financiële markten. De dekkingsgraad geeft aan of we genoeg geld in kas hebben om alle pensioenen te betalen. Nu en in de toekomst.

Check hoe we ervoor staan

Grote stap op weg naar nieuwe pensioenstelsel

De Tweede Kamer steunt het nieuwe pensioenstelsel. Dat bleek vlak voor de kerst. Nu is de Eerste Kamer aan zet. Is ook daar een meerderheid voor de nieuwe regels? Dan hebben pensioenfondsen tot 1 januari 2027 de tijd om over te stappen. Ook de pensioenregeling van PME gaat veranderen. Vakbonden en werkgevers beslissen over de inhoud. In december hebben we alvast gepeild wat mensen belangrijk vinden voor hun pensioen. De resultaten van dit onderzoek delen we binnenkort met je.

Lees meer over het nieuwe pensioenstelsel

Bedrag ineens gaat later van start

Zit je tegen je pensioen aan? En speel je met de gedachte om bij de start in één keer een deel van je pensioen op te nemen? Houd er dan rekening mee dat deze nieuwe mogelijkheid er later komt dan gepland. Het bedrag ineens, zoals deze mogelijkheid ook wel wordt genoemd, zou starten op 1 juli 2023. Maar de wetgeving is nog niet rond. De minister mikt nu op 1 januari 2024. Zodra er een definitieve datum is, lees je dat op onze website.

Zo werkt het bedrag ineens

Factor A: wat is dat ook alweer?

Het is misschien wel de populairste pensioenvraag aan het begin van ieder nieuw jaar: wat is de factor A en waar vind ik die? De factor A toont je pensioenaangroei in één kalenderjaar. Heb je een lijfrente of doe je mee aan banksparen voor je pensioen? Dan heb je bij je belastingaangifte je factor A nodig. Voor de belastingaangifte over 2022 gebruik je de factor A van 2021. Die staat op je uniform pensioenoverzicht (UPO) van 2022. Op zoek naar je UPO van 2022? Ga naar www.pmepensioen.nl, klik op Inloggen en kijk bij Documenten.

PME presenteert klimaatplan

PME betaalt – net als andere pensioenfondsen – het grootste deel van de pensioenen uit beleggingsopbrengsten. Beleggen gaat het best in een wereld die niet verder opwarmt. In een wereld waar mensen niet op de vlucht zijn voor droogte, overstromingen en honger. Met andere woorden: een stabiel rendement vraagt om een stabiele wereld. PME pakt z’n rol, met scherpe klimaatdoelen en heldere tussenstappen.

Lees ons klimaatplan (pdf)

In het komende nummer van PME Magazine beantwoorden we lezersvragen over het klimaatplan. Wil jij een vraag insturen? Mail ons via magazine@pmepensioen.nl en zet in het onderwerp ‘Lezersvraag klimaatplan’.

We staan voor je klaar

Vragen over je pensioen? We helpen je graag. Je bereikt ons elke werkdag tussen 08.00 en 17.00 uur. Bel 088 194 70 01, chat met ons mail naar deelnemer@pmepensioen.nl.

Arrow-prev Arrow-next