21 januari 2021

PME verlaagt pensioenen in 2021 niet

Ieder kwartaal brengen wij een bericht uit waarin wij de pers informeren over onze financiële situatie. Dat bericht bevat cijfers over hoe we er voor staan en over het rendement van het afgelopen kwartaal.

Lees het volledige kwartaalbericht

Pensioen regelen we samen

Pensioen is volop in het nieuws of het nu gaat over verlagingen of het nieuwe stelsel wat nu vorm wordt gegeven. Toch blijft een ding als een paal boven water staan: pensioen regelen we het beste samen. In het huidige stelsel en ook in het nieuwe. In dit artikel uit ons PME magazine lees je meer over de achtergrond van pensioen. 

Goed om te weten is dat er op dit moment voor jou nog niets verandert. Uiterlijk 2026 wordt het nieuwe stelsel ingevoerd.

Lees het volledige artikel

Veranderingen in pensioenopbouw en premie per 1 januari

In de afgelopen jaren bleef bij de meeste Nederlandse pensioenfondsen het jaarlijks opgebouwde pensioen gelijk. Mede door de langdurige lage rente en de verwachte opbrengsten uit beleggingen zijn veel fondsen genoodzaakt om aanpassingen te maken. De knoppen waaraan dan gedraaid kan worden is een hogere premie en/of een lagere opbouw. Voor PME geldt dit dus ook.

Wat verandert er?
Vanaf 1 januari is het zogenoemde opbouwpercentage omlaag gegaan van 1,875% en naar 1,815% van de pensioengrondslag. Dit percentage bepaalt hoeveel pensioen je in één jaar opbouwt. De pensioengrondslag is het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt. Alléén de pensioenopbouw vanaf 1 januari 2021 wordt door deze aanpassing geraakt. Het pensioen dat je eerder hebt opgebouwd verandert hierdoor niet.  Voor iemand met een salaris van bruto € 45.000 per jaar betekent dit een pensioenopbouw van € 1,50 per maand minder. Dat is € 18 per jaar. Ook werkgevers dragen hiervoor hun steentje bij. In 2021 en in 2022 gaat de pensioenpremie omhoog. Die verhoging wordt betaald door werkgevers. 

Meer weten?

Aankondiging: Voorwaardelijk Extra Pensioen wordt toegekend

Vanwege wetgeving was 2020 het laatste jaar van de overgangsregeling Voorwaardelijk Extra Pensioen (VEP). Daarom kennen we in de eerste helft van 2021 dit pensioen toe aan deelnemers die hiervoor in aanmerking komen. Dit wordt toegevoegd bij het opgebouwde pensioen. Deelnemers die in aanmerking komen, ontvangen uiterlijk in mei 2021 een persoonlijke brief hierover. Je leest hier meer over in dit nieuwsbericht.

Blik op jouw financiële toekomst

Hoeveel pensioen krijg ik later? Hoeveel heb ik eigenlijk nodig? En welke keuzes heb ik als ik met pensioen ga? Om een antwoord te krijgen op deze vragen heeft PME digitale tools. Voor iedereen is er een passende beschikbaar, afhankelijk van je leeftijd en vraag. Heb je persoonlijke hulp nodig? Dat kan altijd, neem dan contact op met een pensioenconsulent in jouw regio.


 

Mijnpensioenoverzicht.nl

Website met al jouw pensioenen bij pensioenfondsen, verzekeraars én je AOW.

Naar Mijnpensioenoverzicht.nl

Pensioenchecker app

Snelle schatting van jouw totale pensioen.

Naar Pensioenchecker

Pensioenplanner

Maak berekeningen van jouw pensioen in Mijn PME.

Naar Pensioenplanner

Toekomstverkenner

Inzicht in je inkomsten én uitgaven. 

Naar Toekomstverkenner

Inzicht in je inkomsten én uitgaven

Een van onze tools geven we graag extra aandacht: De Toekomstverkenner. Deze tool is ontwikkeld voor mensen die pensioen opbouwen bij PME en die inzicht willen in hun financiële fitheid na pensionering. Deze tool geeft een blik op jouw toekomst. Welke uitgaven zul je hebben en welke (netto) inkomsten? De tool gebruikt bronnen zoals NIBUD, mijnpensioenoverzicht.nl, Belastingdienst en UWV, zodat actuele gegevens gebruikt worden. 

Nieuw in de Toekomstverkenner
Ontslag heeft invloed op je pensioen. Wat betekent ontslag voor jouw financiële situatie? Met de Toekomst verkenner heb je een antwoord in 15 minuten.

Zo werkt de Toekomstverkenner
De tool werkt eenvoudig doordat je inlogt met de Ockto-app. Die haalt data uit de verschillende bronnen. Na het ophalen van je gegevens worden deze verzonden naar de Toekomstverkenner en daarna verwijderd uit de Ockto-app. Dit is dus veilig. Je kunt de Toekomstverkenner ook gebruiken zonder de Ockto-app, maar dan vul je zelf alle gegevens in.

Naar de Toekomstverkenner

Factor A, wat is het?

We krijgen aan het begin van een nieuw jaar regelmatig deze vraag: Wat is Factor A en waar vind ik het? Dat leggen we graag uit. De 'factor A' toont je pensioen-aangroei in één kalenderjaar. Heb je een lijfrente of doe je mee aan banksparen, dan heb je bij het doen van je belastingaangifte je factor A nodig. Voor de belastingaangifte 2020 gebruik je de factor A van 2019, die je vindt op jouw ‘Uniform pensioenoverzicht’ (UPO) van 2019. Je vindt deze op Mijn PME.

In coronatijd toch een persoonlijk gesprek met een pensioenconsulent

PME heeft pensioenconsulenten die elke dag klaar staan om jouw persoonlijk te helpen. Zij bieden (kosteloos) hulp bij vragen over je pensioensituatie. Bijvoorbeeld over de keuzes als je met pensioen gaat. Dat kan telefonisch en per e-mail, maar persoonlijk contact is dé kracht van onze consulenten. Een afspraak op locatie kan door corona helaas niet, maar PME biedt een goed alternatief. Je kunt  beeldbellen met een van onze consulenten en veilig in gesprek over je pensioenmogelijkheden. Ook als je via je werkgever een afspraak hebt, kunnen we beeldbellen. Klik hier voor meer informatie of om direct een afspraak te maken.

Maak een afspraak

Arrow-prev Arrow-next