21 januari 2021

PME verlaagt pensioenen in 2021 niet

Ieder kwartaal brengen wij een bericht uit waarin wij de pers informeren over onze financiële situatie. Dat bericht bevat cijfers over hoe we er voor staan en over het rendement van het afgelopen kwartaal.

Lees het volledige kwartaalbericht

Veranderingen in pensioenopbouw en premie per 1 januari

In de afgelopen jaren bleef bij de meeste Nederlandse pensioenfondsen het jaarlijks opgebouwde pensioen gelijk. Mede door de langdurige lage rente en de verwachte opbrengsten uit beleggingen zijn veel fondsen genoodzaakt om aanpassingen te maken. De knoppen waaraan dan gedraaid kan worden is een hogere premie en/of een lagere opbouw. Voor PME geldt dit dus ook.

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari is het zogenoemde opbouwpercentage omlaag gegaan van 1,875% en naar 1,815% van de pensioengrondslag. Dit percentage bepaalt hoeveel pensioen je in één jaar opbouwt. De pensioengrondslag is het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt. Alléén de pensioenopbouw vanaf 1 januari 2021 wordt door deze aanpassing geraakt. Het pensioen dat je eerder hebt opgebouwd verandert hierdoor niet. Voor iemand met een salaris van bruto € 45.000 per jaar betekent dit een pensioenopbouw van € 1,50 per maand minder. Dat is € 18 per jaar. Ook werkgevers dragen hiervoor hun steentje bij. In 2021 en in 2022 gaat de pensioenpremie omhoog. Die verhoging wordt betaald door werkgevers.

Meer weten?

Pensioen regelen we samen

Pensioen is volop in het nieuws of het nu gaat over verlagingen of het nieuwe stelsel wat nu vorm wordt gegeven. Toch blijft een ding als een paal boven water staan: pensioen regelen we het beste samen. In het huidige stelsel en ook in het nieuwe. In dit artikel uit ons PME magazine lees je meer over de achtergrond van pensioen. 

Goed om te weten is dat er op dit moment voor jou nog niets verandert. Uiterlijk 2026 wordt het nieuwe stelsel ingevoerd.

Lees het volledige artikel

Geef de jaarlonen van 2021 door

Half december hebben wij je geïnformeerd over de aanlevering van de nieuwe pensioengevende lonen van 2021. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk aan ons doorgeeft via het Inzendportaal. Ervaar jij problemen bij het invoeren? Neem dan contact op met jouw accountbeheerder.

Inloggen op Inzendportaal.nl

Help je werknemers met financieel inzicht


Dit voorjaar zijn er aanpassingen gedaan in het aanmelden van werknemers voor het Anw-pensHoeveel pensioen krijgt jouw werknemer later? Hoeveel heeft hij of zij eigenlijk nodig? En welke keuzes heeft je werknemer als hij of zij met pensioen ga? Om een antwoord te krijgen op deze vragen heeft PME digitale tools. Voor iedereen is er een passende beschikbaar, afhankelijk van leeftijd en vraag. Heeft je werknemer persoonlijke hulp nodig? Dat kan altijd, er staat een pensioenconsulent klaar in elke regio.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Website met alle pensioenen bij pensioenfondsen, verzekeraars én AOW.

Naar Mijnpensioenoverzicht.nl

Pensioenchecker app

Snelle schatting van het totale pensioen.

Naar Pensioenchecker

Pensioenplanner

Maak berekeningen van het pensioen in Mijn PME.

Naar Pensioenplanner

Toekomstverkenner

Inzicht in inkomsten én uitgaven. 

Naar Toekomstverkenner

Nieuw in de Toekomstverkenner: ontslag/werkloos

Ontslag heeft invloed op het pensioen van je werknemer. Daarom hebben we een nieuw scenario toegevoegd aan de Toekomstverkenner. In dit scenario kan je werknemer zien wat de gevolgen zijn van ontslag op zijn of haar pensioen. 

De Toekomstverkenner geeft je werknemers inzicht in hun financiële toekomst. Het is bedoeld voor werknemers tussen de 40 en 60 jaar. Zij zien ook wat er gebeurt bij andere scenario’s, zoals minder werken. Of wat er gebeurt met het pensioen als je werknemer niets doet. Je vindt de Toekomstverkenner hier: toekomstverkenner.nl/pme/home.

De voordelen van de Toekomstverkenner op een rij:

• Financieel inzicht geeft rust en zekerheid.

• Je werknemer kan de situatie verkennen, samen met zijn of haar partner.

• Gegevens van alle pensioenfondsen. Alle opgebouwde pensioenen worden meegenomen in de verkenning.

• Compleet financieel plaatje. Naast inkomsten worden te verwachte uitgaven meegenomen.

• Alternatieven voor financieel inzicht kunnen duur zijn. De Toekomstverkenner kun je kosteloos aanbieden aan je werknemers.

Naar Toekomstverkenner

In coronatijd toch een persoonlijk gesprek met een pensioenconsulent


PME heeft pensioenconsulenten die elke dag klaar staan om je als werkgever persoonlijk te helpen. Zij bieden (kosteloos) hulp bij vragen over pensioenen. Dat kan telefonisch en per e-mail, maar persoonlijk contact is dé kracht van onze consulenten.

Een afspraak op locatie kan door corona helaas niet, maar de consulenten bieden een goed alternatief. Je kunt beeldbellen en op die manier veilig in gesprek. Dat geldt niet alleen voor jou: ook de spreekuren voor werknemers kunnen via beeldbellen.

Voor meer informatie neem je contact op met een van de consulenten. De contactgegevens staan in deze nieuwsbrief.

Onze pensioencursussen voor werkgevers

Met veel plezier geven we elk jaar ééndaagse pensioencursussen voor werkgevers op verschillende locaties in het land. De cursussen worden goed gewaardeerd. Door corona konden vorig jaar veel cursussen niet doorgaan. In maart zullen we, in een extra nieuwsbrief, communiceren over hoe we de cursussen in 2021 gaan vormgeven.

Onze consulenten stellen zich voor

Bij onze werkgeversconsulenten kun je als werkgever terecht met inhoudelijke vragen over de pensioenregeling. Bijvoorbeeld over ontslag, werkloosheid, reorganisaties, waardeoverdracht en (vervroegde) pensionering.

In dit filmpje stelt Toin Obbing zich voor

Toin Obbing

Pensioenconsulent werkgevers

Uw contact voor de regio:
Gelderland, Noord-Brabant, Limburg,
Utrecht en Zeeland.
T: 06-43 59 41 01
@: toin.obbing@pmepensioenfonds.nl

Neem contact op met Toin

 

Marcel Dorren

Pensioenconsulent werkgevers

Uw contact voor de regio:
Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland.
T: 06-20 54 46 29
@: marcel.dorren@pmepensioenfonds.nl

Neem contact op met Marcel

Arrow-prev Arrow-next