Vandaag start de Pensioen3daagse met de introductie van de Pensioenchecker app. Kort - of al wat langer - geleden zijn je werknemers begonnen met het bouwen aan hun pensioen. De dag dat zij met pensioen gaan ligt vaak ver weg. Maar hoe weten zij razendsnel wat er zal zijn? De oplossing is: de Pensioenchecker app. Je werknemers krijgen direct inzicht in het verwachte inkomen als zij stoppen met werken.
Ons pensioenstelsel is aan vernieuwing toe, want het huidige stelsel past niet meer bij het Nederland van nu. Daarom zijn door overheid, vakbonden en werkgevers afspraken over een pensioenhervorming gemaakt, die zijn vastgelegd in het pensioenakkoord. Maar voor jou als werkgever verandert er bij PME nog niets. De komende jaren werken de sociale partners en PME hard aan een nieuwe pensioenregeling. Stap voor stap wordt er meer bekend. Daar word je natuurlijk over geïnformeerd.
De al jarenlang extreem lage rente is een belangrijke aanleiding om het stelsel te hervormen. Maar er zijn ook nog andere redenen. In dit filmpje lichten we die toe. Willen jij en je werknemers meer weten? Lees dan verder op onze website.
De coronacrisis laat veel bedrijven in onze sector niet onberoerd. We horen dat veel bedrijven nu of de komende tijd zullen reorganiseren. Pensioen kan hierbij een belangrijke rol spelen, maar er is geen standaardoplossing voorhanden. Elke organisatie heeft te maken met andere omstandigheden, zoals het personeelsbestand en sociaal plan.
PME kan jou als werkgever helpen en advies op maat geven. Werkgeversconsulent Toin Obbing of Marcel Dorren staan je graag te woord. Je vindt hun contactgegevens in deze nieuwsbrief of op de website.
In het vierde kwartaal van elk jaar worden besluiten genomen over de pensioenregeling en de premie voor volgend jaar. Zo ook in 2020. Op onze website lees je meer over het proces hoe dit tot stand komt. Dit artikel vertelt dus nog niets over de nieuwe premies en opbouwpercentages per 1 januari 2021.
In een aparte nieuwsbrief die begin december verschijnt informeren wij je hierover. Benieuwd hoe dit proces verloopt?
Dit voorjaar zijn er aanpassingen gedaan in het aanmelden van werknemers voor het Anw-pensioen. Je werknemers krijgen in veel gevallen automatisch een offerte voor de verzekering. Het aanmelden van een nieuwe werknemer is niet meer nodig. Datzelfde geldt bij trouwen, geregistreerd partnerschap of bij registratie van een samenlevingsovereenkomst. Dit wordt automatisch geregeld, mits de Anw-hiaatverzekering bij PME loopt.
Daarnaast loopt de Anw-hiaatverzekering door als een werknemer bij een andere PME-werkgever gaat werken en binnen 30 dagen opnieuw wordt aangemeld. De werknemer ontvangt dan automatisch een nieuw deelnamebewijs. Als werkgever ontvang je een mutatieoverzicht als de werknemer geaccepteerd wordt voor de Anw-hiaatverzekering.
Parallel aan de totstandkoming van de pensioenpremie worden ook de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de Metalektro per 1 januari 2021 gevoerd. In de onderhandelingen voor een nieuwe CAO wordt ook het Generatiepact meegenomen. Dit is immers een CAO-regeling en in de CAO is afgesproken dat het Generatiepact in deze periode zal worden geëvalueerd.
Op de CAO-tafel wordt besloten of en in welke vorm het Generatiepact zal worden voortgezet. PME is hierin geen actieve partij maar volgt de beslissing van de sociale partners. Wellicht ten overvloede: het Generatiepact is geen pensioenregeling maar gaat over arbeidsduurverkorting voor een specifieke doelgroep, waarbij het pensioen voor 100% wordt opgebouwd.
Het huidige Generatiepact kan worden aangevraagd tot en met 30 november 2020. De ingangsdatum van het Generatiepact moet dan binnen twee maanden liggen.
Op vrijdag 9 oktober vond de ‘deep dive’ van de Toekomstverkenner plaats. Met meer dan 50 HR-professionals van verschillende bedrijven liepen we (digitaal) door de Toekomstverkenner. Ook konden zij vanaf hun eigen werkplek oefenen met het gebruik van de tool.
De Toekomstverkenner helpt werknemers inzicht te krijgen in hun financiële mogelijkheden en om keuzes te maken. Bijvoorbeeld of zij eerder, of in deeltijd, met pensioen kunnen gaan. Binnen een kwartier weten je werknemers meer over hun toekomstige inkomsten én uitgaven.
Ben je benieuwd wat de Toekomstverkenner voor jouw werknemers kan betekenen? Kijk dan op de website.
80% van de bij PME aangesloten werkgevers gingen je al voor. Zorg jij ervoor dat het 100% wordt?
Je kunt sinds 1 juli op het vernieuwde Inzendportaal alleen nog inloggen met eHerkenning. Heb je dit nog niet aangevraagd? Vraag dit dan snel aan!
Ben je een administratiekantoor die de administratie voor een werkgever doet? Vraag dan een ketenmachtiging aan.
Je kunt via Inzendportaal.nl de facturen en specificaties inzien. Daarvoor is apart inloggen op het PME werkgeversportaal niet nodig.
Voor het inzien van de facturen en specificaties in het Inzendportaal is eHerkenning nodig. Heb je dat nog niet? Vraag dit dan snel aan!
Pensioenconsulent werkgevers
Uw contact voor de regio:
Gelderland, Noord-Brabant, Limburg,
Utrecht en Zeeland.
T: 06-43 59 41 01
@: toin.obbing@pmepensioenfonds.nl
Pensioenconsulent werkgevers
Uw contact voor de regio:
Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland.
T: 06-20 54 46 29
@: marcel.dorren@pmepensioenfonds.nl
Werkgevers hebben een belangrijke rol bij het informeren van werknemers over hun pensioenregeling. Werk is dé plek om aandacht te vestigen op het leven ná werk: hun pensioen. Wijzer in geldzaken roept alle werkgevers op om tijdens de Pensioen3daagse extra aandacht aan pensioen te besteden. Bijvoorbeeld door op intranet een van de filmpjes te delen. Of een van de presentaties en de korte ‘flits webinars’. Elk jaar doen honderden organisaties mee. Jouw bedrijf ook?
Veel werkenden die pensioen bij PME opbouwen, ontvangen hun pensioenpost nog op papier. Dat kan slimmer en sneller, toch?! Je werknemers kunnen steeds meer pensioenpost digitaal ontvangen. Zo besparen we samen veel papier, dus bomen, én postzegels. Deel ons bericht! Alvast bedankt!