actueel. indexatie

5

5

 

VRAGEN

en antwoorden over de verhoging van je pensioen

Per 1 juli 2022 verhoogde PME de pensioenen voor alle deelnemers met 1,29 procent. Indexeren heet dat. Dat doen we om je pensioen mee te laten groeien met de prijsinflatie. Op 1 januari 2023 verhogen we je pensioen opnieuw. Deze keer met 6,2 procent.

Het zijn moeilijke tijden. Iedereen voelt het in z’n portemonnee. Daarom zijn we blij dat we de pensioenen kunnen verhogen. Vanaf 1 januari 2023 krijgt iedereen er 6,2 procent bij. Hier lees je hoe indexeren in z’n werk gaat. Meer weten over de verhoging per 1 januari? Kijk op pmepensioen.nl/verhoging.

1In welke situatie is indexatie mogelijk?
Aan het eind van elk jaar bekijkt PME of een indexatie van de pensioenen mogelijk is. We kijken hiervoor naar de financiële situatie van PME. Is die situatie – ook volgens de pensioenregels – goed genoeg, dan is er ruimte om te indexeren.

2Hoe wordt de hoogte van de indexatie bepaald?
We nemen de inflatie tussen juli in een jaar en juli in het jaar daarop. In dit geval: juli 2021 en juli 2022. Het liefst laten we je verwachte pensioen met hetzelfde percentage stijgen. Want dan behoudt het z’n waarde. Maar dat kan alleen als de financiële situatie van het fonds dit toelaat.

3Waarom verhoogde PME de pensioenen tussentijds in juli? 
Dat was een inhaalslag voor de gemiste verhoging op 1 januari 2022. Die was op dat moment namelijk niet mogelijk op basis van de wetten en regels die toen golden. In de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanaf juli 2022 deze regels versoepeld. En omdat wij niets liever willen dan de pensioenen verhogen, zeker in deze dure tijden, hebben we dat gelijk gedaan. 

In de herfst
organiseerden we een webinar over het nieuwe pensioenstelsel en de verhoging per 1 juli 2022. En in december was er een webinar over de verhoging per 1 januari 2023. 
Kijk deze en
andere webinars
hier terug
.

 

4Waarom was de indexatie van juli maar 1,29%?
De indexatie van 1 juli 2022 hadden we normaal gegeven op 1 januari 2022. Voor deze periode kijken we naar de inflatie tussen juli 2020 en juli 2021. Toen was de inflatie nog laag. Namelijk: 1,29 procent. Dit was dan ook de verhoging in juli 2022.

5De pensioenen zijn jarenlang niet verhoogd. Hoe gaat PME om met die gemiste indexatie?
De financiële positie van PME zit nu net boven de grens waarop we de pensioenen mogen verhogen. Hierdoor is het op dit moment niet mogelijk om verder terug te kijken. Goed om te weten: er bestaat geen recht op inhaalindexatie of compensatie van pensioenverlagingen.

Arrow-prev Arrow-next