PME-consulent. Uit elkaar gaan

 

 Uit elkaar? Maak goede afspraken, ook over het partnerpensioen

Uit elkaar? Maak goede afspraken, ook over het partnerpensioen

Jeroen van Zunderd

“Tegen gescheiden partners zou ik willen zeggen: controleer je pensioenoverzicht. Klopt het met wat jullie hebben afgesproken?”

Uit elkaar gaan is verdrietig en moeilijk. Er komt veel op  je af. En er moet veel worden geregeld. Ook voor je pensioen. Pensioenconsulent Jeroen van Zunderd vertelt waar je  aan moet denken.

Het is belangrijk om goede afspraken te maken over het pensioen als je uit elkaar gaat. Je ex-partner heeft in principe recht op de helft van jouw eigen pensioen. Zo staat het in de wet. Het gaat dan om het pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Daarnaast heeft je ex-partner recht op het partnerpensioen. En wel het hele bedrag dat je hebt opgebouwd voor en tijdens jullie huwelijk of partnerschap. Dat partnerpensioen krijgt je ex-partner als jij overlijdt. Overlijdt je ex-partner als eerste? Dan vloeit alleen het geld van je eigen pensioen terug naar jou.

Je mag ook andere afspraken maken. Je kunt bijvoorbeeld afstand doen van elkaars pensioen, of van een deel ervan. Of je kiest voor conversie. Dan knippen we het pensioen waar je ex-partner recht op heeft helemaal los van jouw pensioen.

Wat je ook met elkaar afspreekt over pensioen, leg het goed vast. Dat kan van tevoren, in de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden. Of achteraf, in het scheidingsconvenant. Benoem ook heel duidelijk wat er moet gebeuren met het partnerpensioen, dat is belangrijk. Staat daar niets over in? Of alleen iets algemeens als ‘we zien af van elkaars pensioen’? Dan blijft je ex-partner recht houden op het partnerpensioen. Dat geld is dus niet voor je eventuele nieuwe partner.

Tegen gescheiden partners zou ik dan ook willen zeggen: voorkom nare verrassingen en controleer je pensioenoverzicht. Klopt het met wat jullie hebben afgesproken? Let daarbij goed op het partnerpensioen. Staat het partnerpensioen op naam van je ex-partner en was dat eigenlijk niet de bedoeling? Dan kun je dit laten aanpassen, maar alleen met toestemming van je ex-partner. Jullie vullen dan samen een formulier in en sturen het naar PME. Wij zorgen er dan voor dat het partnerpensioen naar een eventuele nieuwe partner gaat als jij overlijdt.”

Samengewoond?
De regels hierboven gelden voor mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Hadden jullie een samenlevingscontract of -verklaring? Dan blijft je eigen pensioen gewoon van jou. Je ex-partner heeft alleen recht op het opgebouwde partnerpensioen. Daar kan je ex-partner wel afstand van doen, met een formulier van PME.
Meer weten?
Lees verder over pensioen en scheiden op pmepensioen.nl/scheiden.
Arrow-prev Arrow-next