Mensen in bedrijf. Legrand

Wat heeft u vandaag gebruikt van Legrand?

Mensen in bedrijf. Legrand

Wat heeft u vandaag gebruikt van Legrand?

Legrand produceert en verkoopt producten voor laagspanning en data-installaties. Van stopcontacten tot een compleet datacenter en alles ertussenin. Bij dit Franse bedrijf werken maar liefst 38 duizend mensen, van wie ongeveer 160 bij de Nederlandse vestiging in Boxtel.

Veel Nederlanders hebben dagelijks met Legrand te maken, al weten ze dat vaak niet. Wie door de Tweede Coentunnel in Amsterdam rijdt, passeert meer dan een kilometer railkokersysteem van Legrand. Voor de renovatie van het stadhuis in Woerden leverde Legrand de complete data-installatie. Drie woonflats in Den Bosch zijn voorzien van deurcommunicatie van BTicino, een van de merken van Legrand.

Friemelwerk

Shutima Wijdeven (33) werkte eerst bij een ander bedrijf, maar de eigenaar ging met pensioen. Legrand kocht het bedrijf op. Inmiddels is Shutima een jaar in dienst bij Legrand. “Op onze afdeling maken we glasvezelproducten, onder andere voor straatkasten en verdeelkasten. Ik werk met drie collega’s, allemaal vrouwen. We assembleren kabels, controleren of de glasvezelkabels het optische signaal goed doorgeven, kijken of het product schoon is, verpakken het en zetten het klaar voor verzending. Het is een beetje friemelwerk”, zegt ze lachend.

Alles gedaan

Toine Boleij (64) is een van de oudgedienden van Legrand Nederland. Hij werkt er al ruim veertig jaar. “Drieënveertig en een half jaar om precies zijn. Ik ben begonnen bij Van Geel Systems, we maakten kabelgoten. Dat bedrijf werd overgenomen door Legrand. Nu ben ik orderpicker op het distributiecentrum. Ik ben ook planner geweest, reachtruckchauffeur, vierwegchauffeur, teamleider. Ik heb eigenlijk alles wel gedaan.”

Shutima Wijdeven

“Ik spaar wat ik kan missen.”

Foto's: Erik van der Burgt

Legrand heeft best veel mensen met lange dienstverbanden.
Er is zelfs een ‘25+-club’, voor mensen
en gepensioneerden die langer dan 25 jaar in dienst zijn
(of zijn geweest) bij Legrand.

Toine Boleij

“Ik dacht: ik zie het tegen die tijd wel, dan komt het vast goed.”

Versleten

Toine zit in het staartje van zijn werkende leven. “Ik ga met vervroegd pensioen, het is mooi geweest. Ik moet veel sjouwen, dat wordt te zwaar. Mijn nek is versleten, mijn rug is niet goed meer. Nu kan ik alles nog redelijk, daarom stop ik ermee. Dat is de hoofdzaak. Het werk is nog leuk, hoor. Ik doe het nog steeds graag.” Hij begint te lachen: “Nou ja, alleen op maandag kost het wat moeite.”

HR-manager Eva Hussaarts: “We hebben veel geprobeerd om ervoor te zorgen dat mensen fit hun pensioen halen, maar dat blijkt lastig. Iedereen wordt anders oud, is mijn ervaring. Wat voor de een te zwaar is, vindt de ander prima.” Toine: “Als ik op kantoor had gewerkt, had ik het misschien wel langer volgehouden.” Eva: “Ja, dat zou kunnen. Maar sommigen vinden juist het kantoorwerk zwaar, omdat ze moeite hebben met alle technische vernieuwingen: nieuwe systemen, nieuwe software.”

Adviesgesprek

Legrand doet mee aan het Generatiepact, waarbij mensen de kans krijgen om richting hun pensioen minder te gaan werken. Toine heeft daar geen gebruik van gemaakt. “Maar ik ben wel al een tijd gestopt met ploegendienst, dat bevalt goed.” Nu is hij bezig alles te regelen voor zijn pensioen. “Ik heb een adviesgesprek gehad met een consulent van PME, over wat er gaat gebeuren en hoeveel ik per maand krijg. Meer hoef ik niet te weten. Maar ik heb makkelijk praten, want ik ben maar alleen. Voor mij kost het dus allemaal niet zoveel. Ik heb me er ook nooit in verdiept. Ik dacht: ik zie het tegen die tijd wel, dan komt het vast goed.” Bang voor een zwart gat is Toine niet. “Ik krijg het druk zat, ik doe veel bij de voetbalclub. Ik ben onder andere coördinator en secretaris en ik sta achter de bar. De hele week zit vol.”

Zelf sparen

In tegenstelling tot Toine denkt Shutima al wel na over haar pensioen. “Vooral als het in het nieuws is, bijvoorbeeld de AOW-leeftijd. Mijn collega’s en ik maken er dan grappen over: zul je zien dat wij pas met ons 75e met pensioen kunnen.” Naast haar pensioenopbouw spaart ze zelf ook. “Ik spaar wat ik kan missen. Dat geld staat nu op een spaarrekening, dat ga ik op een pensioenbeleggingsrekening zetten. Misschien wil ik wel eerder stoppen, dan is het fijn als ik iets extra’s heb.” Dat PME het pensioengeld verantwoord belegt, vindt Shutima een goede zaak. “Op de lange termijn is het goed voor de wereld. En ik vind het prettig om te weten dat het rendement niet besmet is.”

⇩  extra online content  ⇩

Oud versus jong

Toine ziet grote verschillen tussen mensen van zijn generatie en de jongeren op de werkvloer. “De mentaliteit is echt anders. Ze willen wel bij Legrand werken, maar dan komen ze pas om negen uur, want ze kunnen ’s morgens niet uit hun bed komen. Vroeger was het gewoon: om half acht beginnen. En dan waren we er ook.”

Shutima: “Werken is niet alles, me-time is ook belangrijk. Wat als je neervalt? Dan heb je niet genoten van je leven. Daar ben ik me van bewust. Ik denk dat het inderdaad een generatieding is. Vroeger was het alleen maar werken, werken, werken.” Toine: “Juist.”

Lange dienstverbanden

Legrand heeft best veel mensen met lange dienstverbanden. Sterker nog, er is de 25+-club, voor mensen en gepensioneerden die langer dan 25 jaar in dienst zijn (of zijn geweest) bij Legrand. Ook Toine is er lid van, maar hij is met zijn ruim veertig jaar lang geen recordhouder. Eva: “We hebben pasgeleden gevierd dat iemand vijftig jaar in dienst is.” Ook de gemiddelde leeftijd ligt best hoog. Eva: “31 procent is ouder dan 55 jaar en 36 procent is tussen de 45 en 55 jaar.”

Teamleider Shutima zorgt ervoor dat de kennis en ervaring van de oudere collega’s op haar afdeling niet uit het bedrijf verdwijnen als ze met pensioen gaan. “Ze weten veel, maar kunnen het niet altijd op papier zetten. Ze kunnen het alleen fysiek aan me laten zien. Dan vertaal ik dat naar een instructiedocument, zodat we die kennis kunnen overdragen aan de volgende generatie.”

Pensioen bij Legrand

Pensioen is een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden bij Legrand. Eva: “Als mensen in dienst komen, informeren we ze over onze pensioenregeling. We verwijzen ze naar de website van PME voor meer informatie.”

Veel medewerkers zijn zich er niet van bewust dat een flink deel van hun salaris naar hun pensioen gaat, denkt Eva. “Het is een kostbare arbeidsvoorwaarde, waar veel mensen zich weinig in verdiepen. Ook omdat ze niet zien welk bedrag er, naast hun eigen premie-inleg, nog door het bedrijf wordt betaald aan pensioen.” Naarmate medewerkers ouder worden, verandert dat. “Kortgeleden hebben we voorlichtingsgesprekken gehad van PME-consulenten. Daar was veel animo voor. Zelfs zoveel dat we niet voor iedereen plek hadden.”

Dat PME het pensioengeld duurzaam belegt, vindt Eva, als vertegenwoordiger van Legrand, een goede stap. “Als bedrijf hechten we belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. We zijn bezig met circulariteit en energiereductie, zowel in ons bedrijf als met onze producten. Dan is het prettig dat ons pensioenfonds kiest voor verantwoorde beleggingen. Het moet tegelijkertijd wel veilig zijn. Het is het pensioengeld van iedereen, daar moet PME zorgvuldig en niet te risicovol mee omgaan. Maar dat lijkt me vanzelfsprekend.”

Eva Hussaarts

“Als mensen in dienst komen, informeren we ze over onze regeling voor het pensioen”

Arrow-prev Arrow-next