Nieuwe regels voor pensioen. Samenwerken

Samen op weg naar een nieuw pensioen

Op dit moment zijn we in gesprek met de sociale partners. Zij spreken af hoe het pensioen bij PME er straks uit komt te zien. Dit zijn dezelfde werkgevers- en vakorganisaties die ook afspraken maken over de andere arbeidsvoorwaarden in de sector. Bijvoorbeeld over lonen, overwerk en vrije dagen.

 

Betrokken

De sociale partners zijn nu eerst aan zet. Samen beslissen ze hoe de pensioenregeling van PME eruit komt te zien. En ook of de huidige pensioenen bij PME worden omgezet naar de nieuwe regels. Bij elk punt wordt goed gekeken naar de verwachte gevolgen voor mensen die pensioen opbouwen, pensioen hebben opgebouwd of al pensioen krijgen. De afgelopen maanden hebben sociale partners aan hun leden gevraagd welke zaken zij belangrijk vinden voor hun pensioen. Die nemen ze mee naar de onderhandelingstafel.

Is er straks een onderhandelingsresultaat? Dan leggen de sociale partners dit ter goedkeuring voor aan hun leden. Zo zorgen ze ervoor dat zo veel mogelijk mensen betrokken zijn en invloed kunnen uitoefenen. Dat is belangrijk, want het gaat natuurlijk om het pensioen van heel veel mensen. 

Meer weten? Of lid worden van een vakorganisatie? Kijk dan op de website van deze organisaties of neem contact met ze op.

Beeld: Shutterstock

 

1 januari 2026

PME gaat naar verwachting op 1 januari 2026 over naar de nieuwe regels voor pensioen. Voor uw pensioen bij PME verandert er dus niet direct iets. Tot die tijd praten we u regelmatig bij. Bijvoorbeeld in dit magazine. Maar ook via nieuwsbrieven, webinars en bijeenkomsten. Heeft u in de tussentijd een vraag? Kijk op pmepensioen.nl/nieuwe-regels of neem contact op met ons. Bel 088 194 70 01, chat met ons of stuur een mail naar deelnemer@pmepensioen.nl

WIE ZIJN DE SOCIALE PARTNERS?

De organisaties die vertegenwoordigd zijn in de Raad van Overleg in de Metalektro (ROM):

WERKGEVERSORGANISATIE

FME: fme.nl

VAKORGANISATIES

FNV Metaal: fnv.nl/cao-sector/metaal


CNV Vakmensen: cnvvakmensen.nl


De Unie: unie.nl


VHP2: vhp2.nl

 

Hoorrecht: zo werkt het

Mensen die pensioen ontvangen van PME kunnen dus via de vakorganisaties invloed uitoefenen. Daarnaast is in de wet het hoorrecht vastgelegd. Dankzij dat recht kunnen gepen­sioneerden gezamenlijk hun standpunten delen met de sociale partners. Dat gaat via een vereniging. Er is nu één vereniging bekend die gebruik wil maken van het hoorrecht: de Vereniging Gepensioneerden PME (VGPME). Die presenteert zich hieronder.

 

VGPME zet zich in voor PME-gepensioneerden. Jaap Verwer is secretaris van de vereniging. “We mogen dan PME in onze naam hebben staan, maar we zijn onafhankelijk”, zegt Jaap. “We vertegenwoordigen de stem van mensen die maandelijks een bedrag ontvangen van PME. Een behoorlijke groep dus.” Waarom is dat zo belangrijk? “Kijk, we staan aan de vooravond van een flinke verbouwing. De regels voor pensioen zoals we die nu kennen gaan op de schop. Met het hoorrecht krijgen we nu een unieke kans om onze mening te geven over het nieuwe pensioen. Die mening kunnen we extra kracht bijzetten met nog meer leden. Ik zou iedereen die van PME een pensioen ontvangt dan ook willen oproepen om lid te worden van VGPME, bijvoorbeeld via vgpme.nl. Wij gaan voor ons gezamenlijke pensioenbelang aan de slag met de sociale partners en PME. Oefen ook invloed uit. Samen staan we sterk.” 

 

VGPME zet zich in voor PME-gepensioneerden. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de VG-Océ en VG-Siemens. Jaap Verwer is secretaris van de vereniging. “We mogen dan PME in onze naam hebben staan, maar we zijn onafhankelijk”, zegt Jaap. “We vertegenwoordigen de stem van mensen die maandelijks een bedrag ontvangen van PME. Een behoorlijke groep dus.” Waarom is dat zo belangrijk? “Kijk, we staan aan de vooravond van een flinke verbouwing. De regels voor pensioen zoals we die nu kennen gaan op de schop. Met het hoorrecht krijgen we nu een unieke kans om onze mening te geven over het nieuwe pensioen. Die mening kunnen we extra kracht bijzetten met nog meer leden. Ik zou iedereen die van PME een pensioen ontvangt dan ook willen oproepen om lid te worden van VGPME, bijvoorbeeld via vgpme.nl. Wij gaan voor ons gezamenlijke pensioenbelang aan de slag met de sociale partners en PME. Oefen ook invloed uit. Samen staan we sterk.” 
Meer weten over het hoorrecht?

Lees verder op pmepensioen.nl/hoorrecht. Daar ziet u aan welke voorwaarden een vereniging moet voldoen om gebruik te maken van het hoorrecht. Ook vindt u er antwoord op de belangrijkste vragen.

 

Arrow-prev Arrow-next