Met pensioen. Tilly Zegers

“De balans klopt”

Eerder stoppen met werken? Daar voelt Tilly ­Zegers (65) niets voor. Ze heeft nu als het ware twee banen: ze werkt in loondienst en heeft een eigen bedrijf. De ideale combinatie, vindt ze zelf.

“Ik werk 18,5 uur per week bij WP Haton, fabrikant van deegverwerkingsmachines voor bakkerijen. Ik ben receptioniste en volgend jaar werk ik er veertig jaar. Daarnaast heb ik sinds 2008 mijn eigen be­drijf: TopToTeen Kostuumontwerp. Dat is een uit de hand gelopen hobby. Ik maakte al jaren carnavals­kostuums voor familie en vrienden. Totdat iemand zei: ‘Waarom begin je niet voor jezelf?’

In 2018 kwam daar CouturedeMur bij. Dat is nu mijn hoofdbezigheid. Ik gebruik wollen meubelstoffen om kunstwerken voor aan de muur te maken: grote portretten, landschappen of andere voorstellingen. Ik kan daar veel creativiteit in kwijt. Vooral het ­maken vind ik leuk. Met ieder knipje, patroondeel en stikwerk zie je iets ontstaan. Sinds 2020 heb ik een eigen galerie in Eindhoven, EINDeloos genaamd, en exposeer ik regelmatig op andere plekken.

De combinatie van loondienst en een eigen bedrijf bevalt me heel goed. Ik krijg iedere maand salaris. Daardoor ben ik niet afhankelijk van het succes van de CouturedeMur en dat geeft rust en vrijheid in het proces van ontwerpen.

Wat ook heel fijn is: bij WP Haton heb ik collega’s en contact met mensen en ben ik voornamelijk met mijn hoofd bezig. In het ontwerpproces ben ik alleen en werk ik met mijn handen. Die afwisseling geeft me energie.

Pasgeleden heb ik een gesprek gehad met een PME-consulent. Hij was bij WP Haton en rekende voor wat het zou kosten als ik eerder zou stoppen met werken. Toen was mijn conclusie al snel: zonde van het geld. En ik hoef ook niet eerder te stoppen. De balans klopt.

Na mijn pensioen ga ik zeker door met het ­maken van CouturedeMur. Achter de naaimachine zitten is voor mij ook een stuk ontspanning.” 

Foto: Vincent van den Hoogen

 

Arrow-prev Arrow-next