PME. actueel

PME verkoopt alle beleggingen in Rusland

Het bestuur van PME veroordeelt de Russische inval in Oekraïne en leeft mee met de mensen die hierdoor worden getroffen. Eric Uijen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van PME: “We zijn zeer bedroefd en bezorgd over het geweld dat we zien.
En over de verwoestende impact op mensenlevens en de bedreiging voor de internationale veiligheid. We hebben daarom besloten al onze Russische beleggingen te verkopen.”

PME heeft nog maar een beperkt aantal aandelen in Russische bedrijven. Per 1 maart 2022 hadden die een gezamenlijke waarde van ongeveer 16,5 miljoen euro. Dat is minder dan 0,03 procent van het belegd vermogen. De verkoop van de laatste Russische beleggingen zal plaatsvinden zodra dat kan. 

Meer investeringen in energietransitie

Dat PME zo weinig belegt in Rusland, komt onder andere doordat PME al lange tijd niet meer belegt in Russische staatsobligaties en aandelen in Russische staatsbedrijven. Die scoorden namelijk te laag op de ‘Democracy Index’. Die index meet de kwaliteit van de democratie in een land. Daarnaast heeft PME het afgelopen jaar alle beleggingen in fossiele olie en gas, waaronder die in Rusland, al afgebouwd. Dit kwam door het PME-besluit om meer te investeren in duurzame energie. 

Wapens

De oorlog in Oekraïne en de wapenleveranties van het Westen aan Oekraïne roepen wel een andere vraag op: moet er weer worden belegd in wapens? Jarenlang waren pensioenfondsen en andere aandeelhouders daar terughoudend mee. “In vredestijd hebben ze veel van hun wapenbeleggingen gedumpt”, vertelt Daan Spaargaren, strateeg Verantwoord Beleggen bij PME. “Critici roepen nu op om dat terug te draaien. Voor een goede defensie moeten de wapenbedrijven van de zwarte lijst, beweren ze. Ze vinden namelijk dat de financiering van de defensie-industrie is afgeknepen. Terwijl we die wapens heel hard nodig hebben om onszelf te verdedigen.” 

Discussie

PME heeft niet alle wapen­beleggingen verkocht: het fonds belegt nog wel in de defensie-industrie. Op dit moment heeft PME 52 miljoen euro aan beleggingen in de defensiesector. Is de actuele verdediging van vrede en veiligheid in Europa voor PME een reden om meer in defensie te beleggen? Daan: “Dat is een goede vraag. Want ook over die 52 miljoen euro is al discussie.
76 procent van de deelnemers van PME gaf in een recent onderzoek aan helemaal niet in wapens te willen beleggen. Maar dat was vlak voor de oorlog in Oekraïne. Sindsdien lijkt het sentiment te kantelen. Tijdens twee recente bijeenkomsten met de achterban werd alvast gepleit voor meer beleggingen in defensie.”

Verwoestende gevolgen

Die discussie over beleggen in defensieve wapens loopt dus nog, maar PME belegt sowieso niet in een bepaald soort wapens. Daan: “Dan gaat het om wapens waarvan we nu vrezen dat het Russische leger ze inzet, of zelfs al heeft ingezet. Clusterbommen, munitie met witte fosfor, chemische wapens en kernwapens. Controversiële wapens dus, die geen onderscheid maken tussen burgers en militairen. En die enorm verwoestende gevolgen hebben voor de bevolking. Het is wapentuig waarvan de internationale gemeenschap terecht heeft bepaald dat de vernietigende impact onacceptabel is, oorlogstijd of vredestijd.” 

PME Jaarverslag 2021

Benieuwd naar de ontwikkelingen bij PME in 2021?
Bekijk het jaar in vogelvlucht of méér in het PME Jaarverslag 2021

Betaaldata pensioenen

• do 23 juni • do 21 juli • di 23 augustus • do 22 september  • do 20 oktober • wo 23 november • wo 21 december

Arrow-prev Arrow-next