PME. actueel

Nieuwe pensioenregels:
denkt u mee?

Het pensioenstelsel is aan vernieuwing toe. Eind vorig jaar werden daarom in hoofdlijnen nieuwe pensioenregels afgesproken. Een gevolg is dat de hoogte van het pensioen gaat meebewegen met de economie. Daarmee wordt eigenlijk vastgelegd hoe het nu al is. In de afgelopen jaren was de hoogte van de pensioenen immers ook onzeker en zijn we maar net ontsnapt aan pensioenverlagingen. PME kijkt, samen met de sociale partners, hoe de nieuwe regels het best kunnen worden toegepast voor PME-deelnemers. Het allerbelangrijkste daarbij is een evenwichtige verdeling tussen alle deelnemers aan het pensioenfonds. 

We willen graag weten hoe u aankijkt tegen uw pensioen en wat uw wensen zijn. Daarom gaan we klankbordgroepen organiseren. Wilt u hieraan meedoen? Laat het ons weten via magazine@pmepensioenfonds.nl. Vermeld in de mail uw gegevens plus uw motivatie en eventuele vragen. Alvast dank! 

Dit vinden lezers van PME magazine

PME magazine verscheen in december 2019 in een nieuw jasje en sinds mei 2020 ook digitaal. Na zo’n grote verandering is het altijd goed om aan lezers te vragen of de vernieuwing ook bevalt. En dat blijkt gelukkig zo te zijn. De geïnterviewde PME-deelnemers geven het magazine een 7,7, dat was een 7,2. Met stip op één: complexe informatie wordt duidelijk uitgelegd. Andere pluspunten: de afwisseling van lange en korte verhalen, de vormgeving en persoonlijke artikelen. Over de online editie zijn ze ronduit enthousiast. “Je kunt makkelijk klikken vanuit de inhoudsopgave. Bij de korte verhalen lees je even waar het over gaat, en als je klikt, krijg je de rest.”

Kan het nog beter? Uiteraard. Zo mag er meer in het blad staan over pensioendilemma’s en oplossingen en meer uitleg over de ­dekkingsgraad. Ook zijn verhalen soms te ‘reclame­achtig’. 

De mening van onze lezers

Voor het lezersonderzoek zijn 37 PME-deelnemers geïnterviewd. Ze kregen een flinke lijst met vragen voorgelegd waarop ze uitgebreid antwoord gaven. Wat doet de redactie met de mening van onze lezers?

Papier versus digitaal

Het blad ploft niet alleen op de deurmat, het is ook te vinden op de website van PME. Hier staan aanvullingen op de artikelen in het blad, zoals foto’s, filmpjes en extra interviews. Hoewel PME lezers wil verleiden om te kiezen voor de digitale versie, zijn er deelnemers die daar niet over piekeren. “Ik wil graag de mogelijkheid blijven behouden om het blad per post te blijven ontvangen. Dat leest gewoon veel prettiger en dan pak ik het een aantal keren op.” Anderen kiezen juist heel bewust wél voor de digitale versie. “Ik krijg het alleen digitaal. Dat is veel beter. Ook vanwege duurzaamheid. (…) Je kunt extra informatie makkelijk vinden en je kunt ook eerdere uitgaves lezen.” Lof voor de online versie dus, maar sommigen hadden moeite om het blad online te vinden. Puntje van aandacht voor de redactie, die het online magazine inmiddels beter vindbaar heeft gemaakt.

Vorm…

Op de vormgeving van het magazine komen enthousiaste reacties. PME-deelnemers vinden de lay-out mooi: frisse kleuren, mooie fotografie. Ook over het papier zijn ze te spreken: niet zo glimmend. Uiteraard zijn er ook kritische noten. Zo is er iemand die de tekst bij een bepaald licht niet goed kan lezen. Deze persoon is kleurenblind en hij is vast niet de enige kleurenblinde lezer. De redactie houdt daar nu meer rekening mee in de opmaak.

…en inhoud

De meesten zijn tevreden over de onderwerpen in het blad. Ze vinden de artikelen duidelijk en begrijpelijk. Daar is de redactie uiteraard heel blij mee. Wat ook fijn is om te weten, is dat de onderwerpen in het blad lezers eraan herinneren om na te denken over hun pensioen. Maar ze vertellen ook dat ze liever nóg meer over pensioen willen lezen. Ook informatie voor jongeren vinden ze onderbelicht. De redactie neemt die feedback ter harte.

Een paar lezers vinden de artikelen te veel promotie en de verhalen te positief. “Ik blader er doorheen. (…) Er zijn een paar dingen waarvan ik me afvraag of het wel de realiteit weerspiegelt. Het is promotie voor die bedrijven zelf, die gaan zich zo positief mogelijk profileren. Ik heb er niet zo veel aan.”

Hoewel de kritiek van een enkeling komt, houdt de redactie beter in de gaten dat de inhoud niet alleen maar positief is. Daar is dit artikel alvast het eerste resultaat van.

Met pensioen,

zo doe je dat

‘Met pensioen’ klinkt velen als muziek in de oren, maar het kan ook lastig zijn. Geen collega’s om plezier mee te maken, een andere taakverdeling met uw partner, mensen die een beroep op u doen: ‘jij hebt daar wel tijd voor’. Kortom, hoe doe je dat: met pensioen zijn?

U bent met pensioen. Lukt het u niet goed om daarvan te genieten? Geen zorgen, dat komt vaker voor dan u denkt. Met pensioen gaan is namelijk een grote verandering en niet alles staat meteen weer op de rit. Uw vaste ritme is weg. Misschien mist u wel de uitdaging van uw werk. Of u weet niet zo goed wat u eigenlijk leuk vindt. Herkenbaar? Neem dan eens een kijkje op leefjepensioen.nl. Daar vindt u heel veel informatie die u op weg kan helpen. Plus de ervaringen van anderen hoe zij hun pensioen beleven.

 

Nog meer TIPS

 • Op museum.nl ziet u welke tentoonstellingen  en activiteiten u online kunt bekijken.
 • Bijna 60% van de Nederlandse grootouders past geregeld  op de kleinkinderen. Maar dat kan ook wel eens te veel zijn. En: kan dat wel in coronatijd? Lees het online: Zo zeg je nee.
 • Volg een cursus bij het wijkcentrum bij u in de buurt, de Volksuniversiteit, de Hogeschool voor Ouderen (HOVO) of bij het LOI.
 • Een leuke hobby is goud waard. Inspiratie nodig? Kijk online naar deze 7 tips voor thuisvermaak.
 • LEESTIP Oud worden is niet voor watjes van Tinie Kardol.
 • KIJKTIP Matthijs gaat door, Forever Young: Van Nieuwkerk spreekt BN’ers van respectabele leeftijd over hun carrière.
 • LUISTERTIP Radio 5: Luisterliedjes voor altijd:  de beste muziek van de jaren ’60, ’70 en ’80 en meer.

 

Maatschappelijk actief: iets voor u?

Hebt u wel eens gedacht aan een deeltijdbaan of vrijwilligerswerk? U bent dan beslist niet de enige: bijna een kwart miljoen gepensioneerden werkt nog één of meerdere dagen per week. En maar liefst 40% van de gepensioneerden is actief als vrijwilliger. In PME magazine laten we er regelmatig één aan het woord. ●

Pensioenadministratie PME verhuist per 1 januari 2022 naar TKP Pensioen

Elke maand krijgt u een uitkering. Dit is vanzelfsprekend en de basis hiervoor is een goede administratie en communicatie. PME besteedt deze processen uit aan een pensioenuit­voeringsorganisatie. Op dit moment is dit MN Services. Vanaf 1 januari 2022 brengt PME deze dienstverlening onder bij TKP Pensioen. Voor u als gepensioneerde verandert er de komende maanden niets. In de november-editie van PME magazine vertellen we meer over de wijzigingen die per 1 januari 2022 ingaan.

Betaaldata pensioenen
 • ma 24 mei
 • do 24 juni
 • do 22 juli
 • di 24 aug
 • do 23 sept
 • do 21 okt
 • wo 24 nov
 • do 16 dec

Wat te doen als u verhuist?

Gaat u verhuizen binnen Nederland? 
U hoeft PME niets door te geven. Geef uw nieuwe adres door aan de gemeente. Wij ontvangen de adreswijziging automatisch van uw gemeente. 
Verhuist u in of naar het buitenland? 
Geef uw adresgegevens door aan de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) via één van de RNI-gemeenten. Wij ontvangen dan automatisch uw nieuwe adres in  het buitenland. Meer informatie hierover vindt u op rvig.nl/brp/rni
Arrow-prev Arrow-next