Verantwoordingsorgaan. Nieuwe regels voor pensioen

De vier speerpunten
van 2024

Bijna iedereen bij PME is druk bezig met de overstap naar de nieuwe regels voor pensioen. Net als het verantwoordingsorgaan (VO). Om het overzicht te houden heeft het VO vier speerpunten vastgesteld waar het extra op let dit jaar. “De nieuwe regels voor pensioen zijn de hoofdzaak”, zegt Ko van den Berg. 

“Het gáát ergens over. Daarom hoop ik dat ook jonge mensen zich bij het VO aansluiten.”

Harco Meijer (52) zit sinds 2014 in het verantwoordingsorgaan. Hij vertegenwoordigt mensen die pensioen opbouwen bij PME. Hij werkt bij vliegtuigfabrikant Airbus als lead engineer.

Toekomst voorspellen

PME stapt naar verwachting op 1 januari 2026 over op de nieuwe regels voor pen­sioen. Eerste speerpunt van het VO: dat proces goed in de gaten houden. Ook moeten er keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld over de verdeling van de grote pot geld die PME beheert. Daar kijkt het VO aandachtig naar. Ko: “Experts maken voor die verdeling berekeningen aan de hand van modellen. In die modellen staat bijvoorbeeld hoe lang mensen zullen leven en hoeveel pensioen ze dus nodig hebben. Maar het zijn modellen: aannames over de verre toekomst. Bovendien hebben ze allemaal een andere uitkomst. Dat kan dus een verschil maken. Het is onze taak om vragen te stellen. Welk model willen de experts gebruiken? En hoe weten ze zeker dat dat model klopt met de werkelijkheid?” Harco Meijer: “Wij kijken er als deelnemer van PME naar en mogen ‘domme’ vragen stellen. Dat helpt de experts om zo goed mogelijke keuzes te maken en die uit te leggen.”

Goed uitleggen

Het tweede speerpunt van het VO dit jaar is de communicatie over de nieuwe regels. Ko: “Begrijpen we het? Wordt het niet te technisch? Is het uit te leggen?” Niet alleen aan mensen die pensioen opbouwen of al ontvangen, maar ook aan werkgevers. Harco: “Mijn eigen werkgever dacht bijvoorbeeld dat je vanaf 2026 zelf kunt kiezen hoeveel risico je wilt nemen bij het beleggen. Dat is niet zo. Zeker de kleinere bedrijven zijn niet altijd precies op de hoogte van hoe het straks werkt. Het is aan PME om dat goed uit te leggen.”

PME belegt het pensioengeld steeds duurzamer. Dus niet meer in fossiele brandstoffen bijvoorbeeld. En wel in producenten van zonnepanelen. Harco: “Dat is goed voor het klimaat, maar het bestuur moet ook laten zien dat het niet ten koste gaat van de opbrengst.” Ko: “Mensen zijn vaak bang dat dat het geval is.” Harco: “Ze zijn kritisch, en wij ook. Dat is ons derde speerpunt.”

“Het gáát ergens over. Daarom hoop ik dat ook jonge mensen zich bij het VO aansluiten.”

Harco Meijer (52) (foto rechts) zit sinds 2014 in het verantwoordingsorgaan. Hij vertegenwoordigt mensen die pensioen opbouwen bij PME. Hij werkt bij vliegtuigfabrikant Airbus als lead engineer.
Foto: Mirjam van der Linden

“Als wij geen vertrouwen hebben in de overstapregels, moeten de sociale partners en het bestuur opnieuw om de tafel.”

Ko van den Berg (68) was ingenieur bij Thales, het bedrijf dat onder meer de ov-chipkaart ontwikkelde, waar hij aan werkte. Hij is sinds april 2021 met pensioen en kwam als stagiair bij het verantwoordingsorgaan. In 2022 werd hij volwaardig lid namens de gepensioneerden.

“Als wij geen vertrouwen hebben in de overstapregels, moeten de sociale partners en het bestuur opnieuw om de tafel.”

Ko van den Berg (68) (foto links) was ingenieur bij Thales, het bedrijf dat onder meer de ov-chipkaart ontwikkelde, waar hij aan werkte. Hij is sinds april 2021 met pensioen en kwam als stagiair bij het verantwoordingsorgaan. In 2022 werd hij volwaardig lid namens de gepensioneerden.

Foto: Rob ter Bekke
Niet terugdraaien

Het vierde en laatste speerpunt gaat over de technische kant van de overstap. Op 1 januari 2026 krijgt iedereen een eigen pensioenpot. Dat is een enorme IT-operatie. “We willen er zeker van zijn dat daar geen fouten in worden gemaakt”, zegt Ko. “En dat de beveiligingstechniek in orde is. Je kunt het maar één keer doen en je kunt het achteraf maar heel moeilijk terugdraaien.” Het zijn vooral de uitzonderingen die extra aandacht verdienen, zegt Harco. “Bijvoorbeeld het pensioen van mensen die arbeids­ongeschikt zijn en van mensen die een partner- of wezenpensioen krijgen.”

Jonge mensen

Het VO adviseert het bestuur al jaren. En andersom: het bestuur legt al jaren verantwoording af over het beleid. Maar bij de nieuwe regels voor pensioen gaat het net iets anders: het VO heeft een verzwaarde rol. Ko: “De sociale partners en het bestuur maken afspraken over hoe ze overgaan op de nieuwe regels. Als wij daar geen vertrouwen in hebben, moeten ze opnieuw met elkaar om de tafel. En het bestuur moet aan ons uitleggen waarom het bepaalde keuzes maakt.” Harco: “Het gáát ergens over. Daarom hoop ik dat er jonge mensen zijn die zich bij het VO willen aansluiten. Dan kunnen ze meepraten over hun eigen financiële toekomst.” 

De rol van het VO

Het verantwoordingsorgaan (VO) van PME adviseert het bestuur over bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld over de overstap naar de nieuwe regels voor pensioen. En het bestuur moet aan het VO verantwoorden hoe het tot bepaalde besluiten is gekomen. Het VO beoordeelt dit allemaal en rapporteert hierover in het jaarverslag.

Ook bij het VO?

De leden van het verantwoordingsorgaan worden benoemd door de vakbonden in onze sector en de Vereniging Gepensioneerden PME (VGPME). Neem contact op met uw vakbond of VGPME voor meer informatie.

Arrow-prev Arrow-next