Het zijn dure tijden. Boodschappen kosten veel meer dan een paar jaar geleden en de energierekening is ook explosief gestegen. Hoog tijd om te zoeken naar manieren om te sparen en besparen.
Als uw inkomen laag is, heeft u misschien recht op een toeslag. Bijvoorbeeld huurtoeslag. Maar ook zorgtoeslag, om uw zorgverzekering te betalen. Woont u alleen en is uw inkomen in 2024 37.496 euro of lager? Dan heeft u recht op zorgtoeslag. Als u een toeslagpartner heeft, dan is de grens 47.368 euro.
Een toeslagpartner is bijvoorbeeld de persoon met wie u samenwoont of getrouwd bent. Of iemand anders die op uw adres staat ingeschreven. Let op: ook uw vermogen telt mee. Bijvoorbeeld spaargeld, beleggingen of een vakantiehuis. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen toeslag. De regels voor alle toeslagen duidelijk op een rij: consumentenbond.nl/toeslagen.
Goed verzekerd zijn is een prettig idee, maar dubbel verzekerd zijn niet. Toch komt het vaak voor en dan betaalt u dubbele premie. Een voorbeeld: zorgkosten in het buitenland, vaak gedekt via de zorg- én de reisverzekering. Of pechhulp in het buitenland. Die kan vallen onder de reis- en de autoverzekering en zelfs onder de pechhulpservice. Tip: controleer eens per jaar uw verzekeringen en zeg op wat u niet nodig heeft.
Boeken, puzzels, kleding, platen, een oude fiets: u heeft waarschijnlijk veel spullen die u niet meer gebruikt. Die zijn geld waard, bijvoorbeeld als u ze verkoopt via Marktplaats. Maak duidelijke foto’s, beschrijf wat u te koop aanbiedt en kies een concurrerende vraagprijs. U kunt kopers vragen contant te betalen. Het geld doet u in een spaarpotje om later iets leuks van te doen. Vindt u uw weg niet op Marktplaats? Of heeft u liever geen vreemden aan de deur? Vraag dan bijvoorbeeld uw kinderen, kleinkinderen of buren om hulp.
Alle kleine beetjes helpen en dat geldt voor isoleren ook. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie en dikkere gordijnen. Als u een koopwoning heeft, kunt u nog veel meer isoleren. Dat is goed voor uw portemonnee én voor het klimaat. Bovendien krijgt u subsidie: 15 procent bij één isolatiemaatregel en 30 procent bij twee maatregelen of meer. Veel informatie en de Isolatiezelfscan vindt u op milieucentraal.nl/energie-besparen.
Informatie over subsidie vindt u op rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis.
De rentes zijn gestegen, maar spaargeld levert nog steeds weinig op. Over de grens liggen de spaarrentes soms een stuk hoger. En u kunt daarvan profiteren door uw spaargeld daar te stallen. Dat is makkelijker en veiliger dan u misschien denkt. Let er wel op dat een bank onder het Nederlandse garantiestelsel valt. U leest er alles over op vanspaarbankveranderen.nl.