duurzaamheid en mvo. Atag

duurzaamheid en mvo. Atag

Van links naar rechts:
Olaf Boon,
Richard Orriens, 
Rob Maassen

‘We zijn sámen verantwoordelijk voor de energietransitie’

‘We zijn sámen verantwoordelijk voor de energietransitie’

Van links naar rechts: Olaf Boon, Richard Orriens, Rob Maassen

We moeten overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Om dat te kunnen doen, zullen verwarmings­installaties worden aangepast. ATAG Verwarming levert verwarmingsinstallaties die nu al klaar zijn voor de toekomst.

Sinds een paar maanden schieten de gasprijzen door het dak. Consumenten voelen dat in hun portemonnee. Logisch dus dat de vraag naar zuinige cv-ketels en (hybride) warmtepompen heel sterk is gestegen. “Door die hoge gasprijs zijn consumenten in actie gekomen om te verduur­zamen”, zegt Rob Maassen, countrymanager bij ATAG Verwarming. “En dat is goed. De overheid, het bedrijfsleven én de consument zijn samen verantwoordelijk voor de energietransitie.”

Helpen op afstand

ATAG Verwarming levert zelf ook een actieve bijdrage. Ten eerste door consumenten, installateurs en de overheid te informeren over isoleren, energieverbruik verminderen en zo duurzaam mogelijk verwarmen. “Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat wij voor elke situatie een duurzame verwarmingsinstallatie hebben: van cv-ketels, hybride warmtepompen tot all-electric warmtepompen. Verder trainen we installatiebedrijven. Zij zijn onze schakel naar de consument. Daarom is het belangrijk dat zij weten wat er mogelijk is. Helaas is er wel een groot tekort aan installateurs. Om de werkdruk bij de installateur te verminderen, zijn we bezig met digitalisering: wij hebben thermostaten die je op afstand kunt uitlezen. Monteurs kunnen daarmee storingen in veel gevallen op afstand verhelpen. Dat scheelt veel tijd. En we kunnen consumenten adviseren over de instellingen van hun thermostaat en hun verbruik. Zo helpen we mee aan een duurzame toekomst.”

Extra spaarpotjes

Denkt Rob al na over zijn eigen toekomst? Hij lacht: “Aan mijn pensioen bedoel je? Niet echt, ik ben vijftig, het is nog ver weg. Sowieso is het natuurlijk vrij abstract. Doordat de pensioenpremie automatisch van je loon wordt ingehouden, zie je niet echt wat je betaalt. En al helemaal niet wat het opbrengt. Zelf heb ik extra spaarpotjes aan­gelegd. Zo heb ik straks naast mijn pensioen en AOW wat extra ­inkomsten.”

Nieuwe pensioenstelsel

In het nieuwe pensioenstelsel ziet Rob straks wél wat hij betaalt en wat het opbrengt. Lees er hier meer over.

PME investeert in de toekomst

Een goede toekomst vraagt om meer dan geld alleen. Daarom let PME bij beleggingen ook op de gevolgen voor het klimaat, milieu en arbeidsomstandig­heden.
En ­stimuleert bedrijven verantwoord te ondernemen. Veel PME-bedrijven investeren in duurzame technieken en producten, zodat wij als consument deze kunnen gebruiken.  Zo kunnen we allemaal iets bijdragen. Meer lezen over het beleggingsbeleid van PME?  Kijk op pmepensioen.nl/beleggen

Als je cv-ketel op is

Na 15-18 jaar is de cv-ketel toe aan vervanging. Wat zijn dan de mogelijkheden? Ten eerste is het belangrijk om jezelf die vraag op tijd te stellen. Als je cv-ketel ineens kapotgaat, wil je niet nog weken hoeven nadenken over de opvolger. De meest simpele vervanging van je oude ketel is een (‘warmtepomp-ready’) hr-ketel met een slimme thermostaat. Eventueel met een zonneboiler erbij, waarmee je je water verwarmt. Duurzamer is een hybride warmtepomp. De warmtepomp doet het meeste werk, de cv-ketel is er voor koude dagen en voor warm water. Wil je de duurzaamste keuze, dan wordt het een all-electric warmtepomp. Daarbij heb je geen cv-ketel of gasaansluiting meer nodig.

Meer informatie lees je op: milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/alles-over-duurzaam-verwarmen

 

Doe de verwarmingstest

De warmtepomp lijkt het toverwoord, maar niet elk huis is daarvoor geschikt. Via een simpele test kun je achterhalen of je jouw woning daarmee kunt verwarmen: de Verwarmingstest. Je verlaagt dan, tijdens een koude periode, twee weken lang de temperatuur van je cv-ketel naar 50 graden. Blijft het comfortabel in huis? Dan kun je een warmtepomp overwegen. Zit je te bibberen? Dan heb je een andere verwarmingsinstallatie nodig. 

Meer informatie over de Verwarmingstest vind je op: milieucentraal.nl/energie-besparen/aardgasvrij-wonen/­verwarmingstest 

Je kunt je nu alvast aanmelden voor de testperiode van 2022-2023. Je krijgt dan een seintje als de test begint.

Energie besparen: wie zal dat betalen?

Isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp: energie besparen kost veel geld. Gelukkig krijg je voor veel van die maatregelen subsidie van de overheid. Zo krijg je de btw terug als je zonnepanelen koopt. Dat scheelt dus 21 procent. Verder geeft de overheid subsidie op een warmtepomp en een zonneboiler, op isolatiemaatregelen en op de aansluiting op een warmtenet. Deze subsidieregeling heet: Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Je kunt er meer over lezen op consumentenbond.nl/energiebesparende-maatregelen/overzicht/subsidies

⇩  extra online content  ⇩

Het unieke verhaal van Richard Orriens bij ATAG Verwarming

Alweer drie jaar werkt Richard Orriens (32) bij ATAG Verwarming. Hij weet de startdatum nog precies: 17 juli 2019. “Ik was werkeloos op dat moment en zat in de bijstand. In mijn dossier zag de Sociale Dienst dat ik al eerder bij ATAG Verwarming had gewerkt. Ze hebben gebeld en binnen twee weken was ik aan het werk. Ja, dat was mooi. Ik zat in elk geval niet meer thuis.”

 

Richard is iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat heet. Hij heeft extra begeleiding nodig. Daarom werkte hij in het verleden bij de sociale werkplaats, via een tijdelijk contract. Via de sociale werkplaats begon Richard in 2013 met een stage bij ATAG Verwarming. In 2015 ging de Participatiewet in. Die wet is voor mensen die ondersteuning nodig hebben op de arbeidsmarkt. Omdat die wet er kwam, stopte de sociale werkvoorziening alle tijdelijke contracten, ook dat van Richard. Na een periode van werkeloosheid pakte Richard in 2019 de draad zo weer op bij ATAG Verwarming. “Ik ben begonnen bij de Wisselaarbaan, waar de warmtewisselaar van de cv-ketel wordt samengesteld. Van daaruit ben ik doorgegroeid naar de Voormontage. En daarna ben ik bij Logistiek gaan werken. Ik heb mijn heftruckcertificaat en ik mag op de elektrische pallettruck rijden.” Inmiddels heeft Richard een vast contract en is hij volwaardig werknemer van ATAG Verwarming. 

Unieke Achterhoekers

ATAG Verwarming biedt al jarenlang werk aan mensen die moeite hebben om een gewone baan te vinden. Niet voor niets werd het bedrijf in Lichtenvoorde een paar jaar geleden ambassadeur van het project ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. Het werk leent zich er goed voor om deze unieke Achterhoekers te helpen, vertelt Olaf Boon, HR-manager bij ATAG Verwarming. “Het zijn veel herhalende handelingen. Daardoor kunnen mensen, met de mogelijkheden die ze hebben, heel productief zijn. Omdat we er subsidie voor krijgen, dalen voor ons de loonkosten. Mede daardoor kunnen wij zorgen voor stabiliteit van het bedrijf en voor continuïteit. Dat is heel belangrijk, anders kunnen we sowieso niemand een baan bieden.”

Geen verschil

Of het ingewikkeld is, deze doelgroep op de werkvloer? Dat valt wel mee, zegt Olaf, als je begrijpt waar hun gedrag vandaan komt. “Neem bijvoorbeeld iemand met een stoornis in het autistisch spectrum, voor wie het heel belangrijk is om altijd op dezelfde stoel te zitten in de kantine. Daar moet je dan als collega geen punt van maken. De teamleiders zijn speciaal getraind om dat in goede banen te leiden. Dus in die zin is het anders, maar als je alle ATAG Verwarming-medewerkers op de zomerbarbecue of op de kwartaalborrel bij elkaar zet, zie je geen verschil. Iedereen heeft het heel gezellig met elkaar.”

Soms boos

Richard heeft zijn draai op de werkvloer nu zo goed gevonden, dat hij vrijwel helemaal zelfstandig aan de slag gaat elke dag. Ook sociaal gaat het heel goed. “De collega’s zijn leuk, ze komen af en toe een praatje maken. In het verleden werd ik nog weleens snel boos op collega’s. Dan spraken ze me op de verkeerde manier aan. Tenminste, zo voelde dat voor mij. Dan kon ik soms wel boos naar huis gaan. Nu kan ik er veel beter mee omgaan. En als het nodig is, kan ik er met mijn leidinggevende over praten.”

Zo lang mogelijk

Ook het werk zelf bevalt Richard goed. “Ik kende het namelijk al, dus dat maakt het makkelijker.” ATAG Verwarming viel het ook op dat Richard zijn werk zo goed doet. Daarom mocht hij een tweejarige opleiding doen: BBL 2 procesoperator. Hij werkt vier dagen en gaat één dag naar school. Althans, school… de opleiding is gewoon bij ATAG Verwarming in huis. De opleiding is namelijk ooit door ATAG Verwarming zelf opgezet. Olaf: “In principe leren onze mensen het werk op de werkvloer. Maar dan leren ze alleen over hun onderdeel. Bij die opleiding tot procesoperator leren ze hoe het hele productieproces bij ATAG Verwarming in zijn werk gaat. Bovendien levert BBL 2 een startkwalificatie op: daarmee mogen ze BBL 3 en daarna BBL 4 doen.” Of Richard dat gaat doen, weet hij zelf nog niet. Eén ding weet hij wel. “Ik wil graag zo lang mogelijk bij ATAG Verwarming blijven.”

 

Arrow-prev Arrow-next