net met pensioen. Gerrit Bruggink

Van rustiger aan doen lijkt geen sprake

ruimte

Van rustiger aan doen lijkt geen sprake

In juli van dit jaar ging Gerrit Bruggink (66) uit Hengelo (Gld) met pensioen. Minder druk zal zijn leven niet worden. Hij is zeer actief binnen diverse organisaties die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden. Het afscheid bij zijn werkgever metaalbedrijf Wila werd passend gevierd: Gerrit en zijn collega’s speelden in de natuur een militaire operatie na.

“In 1976 speelde ik als figurant mee in de oorlogsfilm A Bridge too Far. Zo ontstond mijn belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. De opnamen waren in Deventer. Ik werd als dienstplichtige ingeschakeld voor het transport van tanks en gevraagd om als figurant mee te doen. Ik kon kiezen of ik Duitser wilde spelen of Brit. Ik koos voor het Engelse uniform.  Vanaf die tijd houd ik me intensief met die oorlog bezig. Ik ben lid van Keep Them Rolling, een vereniging die oorlogsvoertuigen onderhoudt. Zelf rijd ik in herdenkingsritten op een BSA-legermotor. Ook geef ik les over de oorlog op scholen en begeleid ik buitenlandse veteranen die voor plechtigheden naar Nederland komen. Sinds vijf jaar plaats ik met anderen op kerstavond kaarsjes op oorlogsbegraafplaatsen. Uit respect voor degenen die voor onze vrijheid hun leven lieten. En dan had ik ook nog een drukke baan bij Wila. Mijn vrouw Henny zei: ‘Je werkt zo hard, het lijkt wel alsof het je eigen bedrijf is.’ Ik heb daar wel met plezier gewerkt. Fijn contact ook met mijn collega’s. Een paar jaar geleden ben ik minder gaan werken. En nu ben ik helemaal gestopt. Hoewel, de directeur zei laatst tegen me dat ze mij binnenkort misschien toch weer even nodig hebben.”  

Gerrit Bruggink werkte 38 jaar bij kantpers­gereedschapspecialist Wila in Lochem. Gerrits pensioenkeuze was een deeltijdpensioen. Deze regeling is op z’n vroegst mogelijk vanaf 55-jarige leeftijd. Bijwerken naast pensionering mag. Voorwaarde is wel dat men binnen vijf jaar vóór de AOW-leeftijd met (deeltijd)­pensioen is gegaan. 

foto: indra simons

foto: nick franken

In juli van dit jaar ging Gerrit Bruggink (66) uit Hengelo (Gld) met pensioen. Minder druk zal zijn leven niet worden. Hij is zeer actief binnen diverse organisaties die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden. Het afscheid bij zijn werkgever metaalbedrijf Wila werd passend gevierd: Gerrit en zijn collega’s speelden in de natuur een militaire operatie na.

“In 1976 speelde ik als figurant mee in de oorlogsfilm A Bridge too Far. Zo ontstond mijn belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. De opnamen waren in Deventer. Ik werd als dienstplichtige ingeschakeld voor het transport van tanks en gevraagd om als figurant mee te doen. Ik kon kiezen of ik Duitser wilde spelen of Brit. Ik koos voor het Engelse uniform.  Vanaf die tijd houd ik me intensief met die oorlog bezig. Ik ben lid van Keep Them Rolling, een vereniging die oorlogsvoertuigen onderhoudt. Zelf rijd ik in herdenkingsritten op een BSA-legermotor. Ook geef ik les over de oorlog op scholen en begeleid ik buitenlandse veteranen die voor plechtigheden naar Nederland komen. Sinds vijf jaar plaats ik met anderen op kerstavond kaarsjes op oorlogsbegraafplaatsen. Uit respect voor degenen die voor onze vrijheid hun leven lieten. En dan had ik ook nog een drukke baan bij Wila. Mijn vrouw Henny zei: ‘Je werkt zo hard, het lijkt wel alsof het je eigen bedrijf is.’ Ik heb daar wel met plezier gewerkt. Fijn contact ook met mijn collega’s. Een paar jaar geleden ben ik minder gaan werken. En nu ben ik helemaal gestopt. Hoewel, de directeur zei laatst tegen me dat ze mij binnenkort misschien toch weer even nodig hebben.”

Gerrit Bruggink werkte 38 jaar bij kantpersgereedschapspecialist Wila in Lochem. Gerrits pensioenkeuze was een deeltijdpensioen. Deze regeling is op z’n vroegst mogelijk vanaf 55-jarige leeftijd. Bijwerken naast pensionering mag. Voorwaarde is wel dat men binnen vijf jaar vóór de AOW-leeftijd met (deeltijd)pensioen is gegaan. 

foto: indra simons

⇩  extra online content  ⇩

Herdenkingsrit Operatie Market Garden

Operatie Market Garden in september 1944 was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over de Maas, de Waal en de Rijn in Nederland in handen te krijgen. In 2019 was het 75 jaar geleden dat deze operatie plaatsvond. Ter gelegenheid hiervan vond een defilé van oude militaire voertuigen plaats op de route van Veghel naar Nijmegen. Hier een impressie. 

A Bridge too Far

De vermaarde oorlogsfilm A Bridge too Far, waarin Gerrit Bruggink een figurantenrol speelde, gaat over de slag bij Arnhem, onderdeel  van de Operatie Market Garden. Over de opnames in Deventer heeft het tv-programma Andere Tijden een bijzonder leuke documentaire gemaakt. Die vindt u hier.

⇩  extra online content  ⇩

Herdenkingsrit Operatie Market Garden

Operatie Market Garden in september 1944 was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over de Maas, de Waal en de Rijn in Nederland in handen te krijgen. In 2019 was het 75 jaar geleden dat deze operatie plaatsvond. Ter gelegenheid hiervan vond een defilé van oude militaire voertuigen plaats op de route van Veghel naar Nijmegen. Hier een impressie. 

A Bridge too Far

De vermaarde oorlogsfilm A Bridge too Far, waarin Gerrit Bruggink een figurantenrol speelde, gaat over de slag bij Arnhem, onderdeel  van de Operatie Market Garden. Over de opnames in Deventer heeft het tv-programma Andere Tijden een bijzonder leuke documentaire gemaakt. Die vindt u hier. 

Arrow-prev Arrow-next