mensen in bedrijf. Hollandia

mensen in bedrijf. Hollandia

“Bij Hollandia weten we hoe we risico’s moeten uitsluiten”

foto: ben spijker

Ze zijn er trots op. Voorman Henk Verhagen (55) en monteur Pieter Lems (33) van staalbouwer Hollandia monteerden de staalconstructies voor het EMA-gebouw, dat in een ongekend korte tijd aan de Amsterdamse Zuidas werd gebouwd.

Henk: ‘Ik werk al 35 jaar in het staal. Bij onze projecten in Engeland heb ik ervaring opgedaan met snel én veilig werken. Bij Hollandia weten we hoe we risico’s moeten uitsluiten.” Pieter: “Wat het ook veilig maakte, was dat de leuningen al in de fabriek op de vloerbalken waren gemonteerd. Dat hoefden we dan niet op hoogte te doen.”

Hoe verloopt de samenwerking op de bouwplaats tussen de jonge en oudere generatie Hollandia-medewerkers? Henk: “Goed. Ook als het gaat om veiligheidsprocedures. Ik wijs de jongeren er altijd op dat die regels vastliggen. Maar op andere punten sta ik open voor de inbreng van de nieuwe generatie. Soms hebben ze goede ideeën.” Pieter: “Maar de echte wijsheid zit toch wel bij de ervaren mensen ...”

Als je boven op een hoog gebouw staat, kun je ver kijken. Kijken jullie ook in de verte als het om je finan-ciële toekomst gaat? Henk: “Er verandert nu te veel in de pensioenregelingen. Daarom wacht ik even af. Pas als ik in de 60 ben, ga ik me erin verdiepen.” Pieter: “Ik zie een raar toekomstbeeld voor me. Dat ik op mijn zeventigste nog in de hoogbouw aan het werk ben. Er moet echt een verstandige regeling voor zware beroepen komen.”

Henk Verhagen

‘Ik sta open voor de inbreng van de nieuwe generatie’

Pieter Lems

‘De echte wijsheid zit toch wel bij de ervaren mensen’

portretten: chris bonis
overzichtsfoto: ben spijker

Veilig bouwen in een recordtempo


In 2018 en 2019 werd voor het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) aan de Amsterdamse Zuidas een kantoor gebouwd. In een recordtempo. Na het slaan van de eerste paal kon 18 maanden later een groot gebouw van 81 meter hoog worden opgeleverd. Marcel Boks, directeur Operations Hollandia Structures: “Zo snel is er in Nederland niet eerder gebouwd. Samen met een Belgische staalbouwer leverden wij de stalen constructies voor dit project. De tijdsdruk was enorm. We verlegden echt onze grenzen. Zowel in de voorbereidingsfase als bij het bouwen. Het leek wel een versneld afgedraaide film. Het risico dat je dan steken laat vallen op het gebied van veiligheid is groot. Toch is dat niet gebeurd. Hollandia voert al dertig jaar projecten in Engeland uit. Daar zijn de veiligheidseisen nog strenger dan hier. Hierdoor hebben onze mensen een groot veiligheidsbewustzijn.” Lees meer over Hollandia en het EMA-bouwproject op de website www.hollandia.biz.

⇩  extra online content  ⇩

“Het is een prachtig en belangrijk resultaat”


Dat zei Bruno Bruins, voormalig minister van Medische Zorg en Sport bij de oplevering van het gebouw voor het European Medicines Agency (Europees Geneesmiddelen Agentschap) aan de Zuidas in Amsterdam. Ware woorden. Maar dit resultaat kwam er bepaald niet vanzelf. Welke bijzondere inspanningen gingen eraan vooraf?

foto: corne bastiaansen


Het verhaal begint bij de Brexit. Een van de gevolgen is dat Europese instellingen op zoek gaan naar een nieuwe vestigingsplek. Zo ook het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), dat zijn hoofdkantoor in London heeft. Het is een grote organisatie van zo’n negenhonderd mensen. Het bureau keurt en houdt toezicht op geneesmiddelen voor de Europese markt.

En de winnaar is …

Negentien Europese steden willen dit topinstituut graag binnenhalen. Binnen de Europese Unie ontbrandt een heftige concurrentiestrijd. Tegen het einde daarvan zijn alleen Milaan en Amsterdam nog in de race. Een stemming levert geen winnaar op. Een laatste loting wel. Amsterdam wint. De Italianen blijken slechte verliezers. Ze maken veel stampei. En stappen zelfs naar het Europese Hof van Justitie om het besluit ongedaan te maken. Ze beweren dat Amsterdam de boel niet op tijd klaar zal hebben.  

Belofte maakt schuld

Nederland heeft heel stoer beloofd om voor het EMA een gloednieuw gebouw aan de Amsterdamse Zuidas neer te zetten. En daar hangt een spijkerharde afspraak over de deadline aan. Op 15 november 2019 moet het gebouw er staan. De beschikbare tijd om het kantoorgebouw te realiseren is 18 maanden. Een volslagen idiote bouwtijd. Normaal gesproken duurt de bouw van zo’n project minstens twee keer zo lang. Maar het project ligt politiek gevoelig. Het gebouw moet op tijd klaar.

Staal is sneller dan beton

De opdrachtgever van de bouw, het Rijksvastgoedbedrijf, gunt de opdracht aan aannemer Dura Vermeer. Deze betrekt collega-bouwer Heijmans in de bouwcombinatie. Samen gaan ze de enorme uitdaging aan. Voor de staalconstructie van het gebouw worden de staalbouwers Hollandia en het Belgische Victor Buyck Steel Construction ingeschakeld. Door de hoofddraagconstructie van staal te maken, kan er tijdwinst worden geboekt. Werken met geprefabriceerde stalen frames gaat een stuk sneller dan bouwen in voornamelijk beton.

Succesverhaal

Het project vraagt van de bouwers een radicaal andere aanpak. Zowel in de voorbereidings- en ontwerpfase als bij de planning en de uitvoering moet er topsport worden bedreven. Het eist veel van alle betrokkenen. Maar het lukt. Er voltrekt zich een klein wonder aan de Amsterdamse Zuidas. Binnen de beoogde bouwtijd verrijst hier een kantoorgebouw van 19 verdiepingen en 81 meter hoog. Een mooi en geavanceerd gebouw ook, dat vanwege het internationale karakter van het EMA ook nog aan allerlei specifieke standaarden moest voldoen. Conclusie: hier heeft de bouwwereld een succesverhaal geschreven.

Bekijk ook deze filmpjes van de bouw van het EMA-gebouw.
Bouw Europees Geneesmiddelen Agentschap 
Topsport in de bouwsector

De bijzondere projecten van Hollandia

De staalbouwer uit Krimpen aan den IJssel en Heiningen kan bogen op tal van bijzondere projecten. Zo bouwde Hollandia het bekende reuzenrad London Eye aan de rivier de Theems in Londen. Ze maakten ook de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg, de overkappingen van de treinstations Arnhem en Den Haag Centraal, én het uitschuifbare dak van de Johan Cruijff ArenA. Hollandia is vaak betrokken bij projecten die tot de verbeelding spreken en opvallen in hun omgeving. Het bedrijf geniet faam in Europa vanwege zijn innovatieve aanpak bij complexe uitdagingen. Er werken 400 medewerkers.

Hollandia is vaak betrokken bij spraakmakende bouwprojecten in binnen- en buitenland. Projecten met de allerhoogste moeilijkheidsgraad.
Daar zijn ze bij Hollandia goed in

Arrow-prev Arrow-next