technologie als kunstvorm. DRIFT

technologie als kunstvorm. DRIFT

Magische verbinding tussen techniek en natuur

Magische verbinding tussen techniek en natuur

De grenzen van de technologie verleggen. Maar dan op een artistieke manier. Met de natuur als uitgangspunt. Dat doet DRIFT, het kunstenaarscollectief onder aanvoering van Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Ze maken installaties en performances, die vooral één ding bij de toeschouwer teweegbrengen: je mond valt open van verbazing.

foto's: drift


Na hun opleiding aan de Design Academy in Eindhoven richtten Ralph Nauta (42) en Lonneke Gordijn (39) in 2007 DRIFT op. Een kunstenaars-initiatief dat inmiddels is uitgegroeid tot een onderneming met 64 medewerkers. Met een bonte verzameling van specialismen. Bij de in Amsterdam gevestigde studio zijn ingenieurs, softwaremakers en zelfs naaisters aan het werk.
“Toen wij met z’n tweeën begonnen, wilden we de wereld veranderen”, zegt Ralph. “Dat willen we nog steeds. Vaak hebben we iets in ons hoofd zitten wat technisch niet lijkt te kunnen. Maar dat daagt ons uit. En uiteindelijk blijkt het onmogelijke toch mogelijk.” In het werk van DRIFT komen kunst en techniek op een bijzondere wijze samen. Met als resultaat een regelrecht wow-gevoel bij het publiek. “Naast technologie is de natuur voor ons een inspiratiebron”, vertelt Lonneke. “Met ons werk willen we laten zien dat techniek en natuur geen tegengestelde werelden zijn. Ze kunnen een verbinding met elkaar aangaan.”

Shylight

Franchise Freedom

Fragile Future

Uit deze originele wisselwerking zijn ingenieuze kunstwerken voortgekomen. Zo maakte DRIFT een object van honderden lichtgevende drones, die met elkaar een spreeuwenzwerm verbeelden. Bij dit werk, Franchise Freedom geheten, zwenken en dansen de elektronische vogels groepsgewijs door de lucht, precies zoals spreeuwen dat doen. Het is spectaculair om te zien. Lonneke: “Hiermee zeggen we dat volledige vrijheid, zoals vogels die lijken te hebben, niet bestaat. Ook vogels zijn deel van een sociale structuur. En om bij de groep te horen, zal elke vogel direct moeten reageren op de bewegingen van zijn soortgenoten die naast hem vliegen.”
Een ander spannend kunstwerk van DRIFT heet Fragile Future. Het is een installatie van ledlampjes waaraan echte paardenbloempluisjes zijn bevestigd. Ralph: “Het was een enorm tijdrovende klus om dit te maken.” Het werk is een positief statement tegen de wegwerpcultuur. DRIFT maakte er internationaal naam mee. Ook indrukwekkend is Shylight. Een lichtkunstwerk geïnspireerd op bloemen die ’s nachts hun kelken sluiten. Het is fascinerend om naar te kijken. De bloemen bewegen op een magische manier. Misschien is ‘magie’ wel een mooi woord om het werk van DRIFT te beschrijven. Dit gaat verder dan kunst. Dit is toverkunst.

⇩  extra online content  ⇩

DRIFT exposeert en voert projecten uit over de gehele wereld. Zo was hun werk te zien in het Victoria & Albert Museum in Londen, tijdens de kunstmanifestatie Biënnale in Venetië en in het Stedelijk Museum Amsterdam. Wie nu wil kennismaken met deze spectaculaire kunst, gaat naar het Amsterdamse Rijksmuseum. Het hier genoemde kunstwerk Shylight wordt er permanent tentoongesteld. Zie ook www.studiodrift.com

Droneshow voor zorgmedewerkers


Op 5 mei van dit jaar verzorgde DRIFT een spectaculaire show boven Rotterdam. Met honderden lichtgevende drones werd onder begeleiding van stemmige muziek een groot hart uitgebeeld. Dit was niet alleen een ode aan 75 jaar vrijheid. Het was ook een hart onder de riem voor de zorgmedewerkers die tijdens de beginperiode van de coronacrisis zo’n topprestatie leverden. Bekijk hier de filmopname.

Arrow-prev Arrow-next