De leden van werkgevers- en werknemersorganisaties (oftewel, de sociale partners) zijn in november akkoord gegaan met het transitieplan. Daarmee is duidelijk hoe de pensioenregeling van PME eruit komt te zien onder de nieuwe regels voor pensioen. We richten ons op een overstap op 1 januari 2027, een jaar later dan eerder gemeld.
De leden van werkgevers- en werknemersorganisaties (oftewel, de sociale partners) zijn in november akkoord gegaan met het transitieplan. Daarmee is duidelijk hoe de pensioenregeling van PME eruit komt te zien onder de nieuwe regels voor pensioen. We richten ons op een overstap op 1 januari 2027, een jaar later dan eerder gemeld.
Vorig jaar maart stelden de sociale partners de hoofdlijnen vast van de nieuwe pensioenregeling. In de maanden die volgden hebben ze de hoofdlijnen uitgewerkt in een zogeheten transitieplan. Daarin staat tot in detail beschreven welke keuzes de sociale partners hebben gemaakt en hoe de huidige pensioenen worden omgezet naar de nieuwe regeling.
De wens van sociale partners was om de overstap te laten plaatsvinden op 1 januari 2026. Dat blijkt niet haalbaar. Eric Uijen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van PME:
“De overstap naar de nieuwe regeling brengt veel met zich mee. Zo moeten de administratie en de systemen worden klaargemaakt voor de toekomst. Bovendien zien we dat er meer afstemming nodig is met alle betrokken partijen dan vooraf gedacht. Zorgvuldigheid staat daarbij voorop. We nemen de tijd die nodig is en richten ons nu op 1 januari 2027.”
Pensioenfondsen hebben naar verwachting tot 1 januari 2028 de tijd om over te stappen op de nieuwe regels.
Bij het vaststellen van het transitieplan is ook VGPME geraadpleegd, een belangenvereniging voor mensen die pensioen ontvangen van PME. Sociale partners hebben het transitieplan daarna voorgelegd aan hun leden. Bij de werknemersorganisaties zijn dat werknemers uit de sector. Ook gepensioneerden zijn lid. De leden hebben groen licht gegeven.
Kern van de nieuwe regeling is dat we houden wat goed is. Dat betekent dat u pensioen van ons krijgt zolang u leeft. Dat al uw keuzes gewoon blijven gelden. En dat we meevallers en tegenvallers blijven delen met elkaar.
In de wet is het hoorrecht vastgelegd. Dankzij dat recht kunnen belanghebbenden via een vereniging hun stem laten horen. VGPME heeft dat gedaan namens iedereen die een pensioen ontvangt van PME. Meer informatie over VGPME vindt u op vgpme.nl.
Jaap Verwer is secretaris bij de vereniging. Hij is tevreden over de manier waarop het hoorrecht heeft plaatsgevonden. “De gesprekken met de sociale partners verliepen eigenlijk heel soepel. We hebben verschillende keren van gedachten kunnen wisselen over de plannen. Die zaten toen nog in de conceptfase. Niet al onze wensen zijn ingewilligd, maar bij verschillende onderwerpen zien we onze standpunten terugkomen in het transitieplan.”
U ontvangt iedere maand pensioen van ons zolang u leeft. Ook als u ver boven de honderd bent. Dat blijft allemaal precies zoals u gewend bent.
Sommige dingen werken straks anders dan u gewend bent. Uw pensioen kan bijvoorbeeld makkelijker omhoog. Omlaag kan ook. Maar er zijn verschillende maatregelen die uw pensioen zo goed mogelijk beschermen.
Voorlopig verandert er niets voor u. Voor de overstap krijgt u een berekening van uw pensioen onder de oude en nieuwe regels. Deze bedragen zijn nog een schatting, maar ze geven al wel een goed beeld.
Tot die tijd laten we u op verschillende manieren kennismaken met de nieuwe regeling. Bijvoorbeeld via dit magazine. Maar ook via pmepensioen.nl/nieuwe-regels. U vindt daar onder meer een korte uitlegvideo. Ook leest u waarom er nieuwe regels zijn en hoe we overstappen.
Hoe de nieuwe regeling er precies uitziet? Dat staat tot in detail beschreven in het transitieplan op de website. Van dat plan hebben we een handige samenvatting gemaakt waarin precies staat wat in uw geval goed is om te weten. Neem dus vooral een kijkje! ●
Uw pensioen kan straks één keer per jaar omhoog of omlaag. Net als nu. Het verschil? Omhoog wordt makkelijker. We zijn namelijk niet meer verplicht om extra buffers te hebben. Meevallers komen daardoor sneller in uw portemonnee terecht.
Zit het erg tegen? Dan kan uw pensioen ook omlaag. Dat willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Daarom nemen we drie maatregelen:
Deze maatregelen dragen bij aan een stabiel pensioen. De kans op dalingen is daarmee nooit helemaal uitgesloten, maar naar verwachting wel beperkt.
Op dinsdag 11 maart vindt er een speciaal webinar plaats over de nieuwe regeling. Schrijf u in via pmepensioen.nl/nieuwe-regels en laat u in 45 minuten helemaal bijpraten. Hopelijk tot dan!
Erik Tierolf werkt bij FME, de organisatie voor werkgevers in onze sector. Hij is daar onderhandelaar voor het onderwerp arbeidsvoorwaarden. En dus ook voor pensioen.
“Pensioenfondsen moeten veel geld in kas hebben. Genoeg om de pensioenen nu en in de verre toekomst te kunnen betalen. Daarnaast waren er regels over grote buffers die pensioenfondsen voor de zekerheid moesten hebben. Pas als die grote buffer er was, kon het pensioen omhoog. De pensioenen zijn daarom lange tijd niet omhooggegaan. En ze zijn zelfs een paar keer verlaagd.
Met de nieuwe regeling is zo’n grote buffer niet meer verplicht. Pensioenen kunnen straks makkelijker omhoog. Omlaag kan ook, maar we willen natuurlijk geen grotere risico’s dan nu. Daarom hebben we afspraken gemaakt. Over hoe je pensioen opbouwt en uitkeert. En welke regels daarbij gelden.
De huidige regeling biedt verschillende zekerheden. Bijvoorbeeld dat we mee- en tegenvallers delen met elkaar. Denk aan arbeidsongeschiktheid, waarbij de pensioenopbouw van een werknemer doorloopt zonder dat die daar zelf nog geld voor hoeft in te leggen. We vinden het belangrijk dat zulke zekerheden ook in de nieuwe regeling zitten.
De afspraken zijn natuurlijk belangrijk voor iedereen die nog werkt. Maar ook voor iedereen die al een pensioen ontvangt. Wij en de andere sociale partners willen de pensioenen van die laatste groep goed beschermen. Zodat hun situatie in de nieuwe regeling niet heel anders wordt dan nu. We hebben dus goed gekeken naar de risico’s. Hoe vangen we die zo goed mogelijk op met elkaar? Daarover hebben we afspraken gemaakt.
Nu het transitieplan klaar is, is PME aan de beurt. Want zij moeten onze afspraken gaan uitvoeren. Dat gaat in goed overleg met ons. We bespreken bijvoorbeeld welke knelpunten PME tegenkomt. En hoe PME daarover communiceert.
Iedereen mag het transitieplan lezen. Maar dat is best taaie kost. Ik denk dat de meeste mensen meer hebben aan de samenvatting op de website van PME. Daarin zie je precies wat belangrijk is om te weten als je een pensioen ontvangt van PME.”
Als bestuurder en onderhandelaar bij FNV Metaal was Albert Kuiper nauw betrokken bij de gesprekken over de nieuwe regeling. Naast FNV namen ook CNV, De Unie en VHP2 deel aan de gesprekken.
“We waren al een tijd bezig met de nieuwe regeling. Zo sloten we in maart vorig jaar een hoofdlijnenakkoord. Daarin stonden in grote lijnen de afspraken beschreven. De paaltjes in de grond, zeg maar. Dat akkoord was onze basis voor het transitieplan. In het transitieplan staan alle details over de nieuwe pensioenregeling. Dat zijn afspraken tussen alle sociale partners.
Ook PME was bij die gesprekken aanwezig. PME moet onze afspraken namelijk uitvoeren. Dan is het belangrijk dat alles wat we willen ook echt mogelijk is. We hadden de gesprekken in stukken verdeeld, per onderwerp. Zoals het omzetten van de grote pensioenpot naar een pensioenpot per persoon. En ook het partnerpensioen en de ploegendiensttoeslag. PME organiseerde kennissessies over al die onderwerpen, zodat wij voldoende informatie hadden. Ook waren er deskundigen van PME die alles uitlegden.
We willen dat mensen die pensioen ontvangen er bij de overstap niet op achteruitgaan. En dat ze met de nieuwe regeling een pensioen hebben dat makkelijker omhoog kan dan nu. En ja, het pensioen kan ook omlaag, net als nu. Maar we hebben duidelijke afspraken gemaakt over maatregelen die het pensioen zo goed mogelijk beschermen.
Tijdens de onderhandelingen hebben we veel berekeningen gemaakt. Wat gebeurt er bij dit scenario in de oude pensioenregeling? En hoe wordt die rekensom met de nieuwe regeling? Die berekeningen hebben we voor allerlei situaties gemaakt. Voor als het heel erg meezit en als het heel erg tegenzit en alles ertussenin. Zo konden we een goede vergelijking maken.
De nieuwe pensioenregeling moet lang meegaan, wel veertig jaar. Daarom hebben we de tijd genomen voor de gesprekken. We wilden het zorgvuldig aanpakken. Ik ben trots op het resultaat. We hebben goede afspraken gemaakt. En heel belangrijk: onze leden hebben er bijna allemaal mee ingestemd.”