Verantwoord beleggen. Klimaatplan

Steeds duurzamer beleggen voor een goed pensioen

We beleggen voor een goed ­pensioen in een leefbare wereld. Dat klinkt mooi, natuurlijk. Maar hoe zorgt PME ervoor dat die belofte ook echt wordt waargemaakt?

“Bij beleggen draait het om de opbrengst”, vertelt Eric Uijen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van PME. “Want een goede opbrengst betekent een goed pensioen. Dat goede pensioen willen we blijven bieden, ook aan toekomstige generaties. Daarom beleggen we het liefst op een positieve manier. Dus op een manier die bijdraagt aan een schone, stabiele wereld.” 

Doelen voor de toekomst

PME belegt sinds 2018 niet meer in steenkool. In 2021 zijn we voor het grootste deel uit olie en gas gestapt. En sinds 2023 beleggen we helemaal niet meer in fossiele energie. Het geld dat daarbij vrijkomt, 1,2 miljard euro in totaal, steken we in schone energie. Bijvoorbeeld in bedrijven die zonnepanelen en windmolens maken.

Maar herbeleggen alleen is niet genoeg. Daarom hebben we sinds 2022 een klimaatplan. Daarin staan verschillende doelen voor de toekomst. PME wil bijvoorbeeld dat bedrijven waarin het via aandelen en obligaties belegt minder CO2 gaan uitstoten. In 2030 moet die uitstoot 50 procent lager zijn dan in 2019. En in 2050 willen we op netto nul zitten. Dat betekent: onder de streep geen uitstoot meer. Precies zoals het klimaatakkoord van Parijs voorschrijft.

Eric Uijen,
voorzitter van het
uitvoerend bestuur
van PME

Daan Spaargaren,
senior strateeg
verantwoord beleggen
bij PME

“We meten steeds meer en steeds beter wat de uitstoot is van de bedrijven waarin we beleggen”

Op koers

Om die doelen te halen, gebruikt PME zijn invloed. “We meten steeds meer en steeds beter wat de uitstoot is van de bedrijven waarin we beleggen”, vertelt Daan Spaargaren, senior strateeg verantwoord beleggen bij PME. “Als we vinden dat de uitstoot te hoog is of dat bedrijven te weinig doen om die te verlagen, gaan we in gesprek met ze. Zo oefenen we druk uit. Als dat niet helpt, stappen we eruit. Dan verkopen we de belegging dus.”

PME werkt nu bijna twee jaar aan de doelen in het klimaatplan. En met succes. Daan: “Het gaat heel goed, we lopen zelfs voor op schema. Neem bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van onze aandelenportefeuille. We hadden onszelf tot 2030 de tijd gegeven om die met 50 procent te laten dalen. En we zitten nu al op ruim 65 procent. Ook bij andere beleggingscategorieën, zoals bedrijfsobligaties en vastgoed, liggen we op koers.”

Energietransitie

Goed nieuws dus, maar volgens Daan is er meer nodig. “Natuurlijk is het belangrijk om met vervuilende bedrijven in gesprek te gaan, zodat ze minder vervuilen. Maar we beleggen ook steeds meer in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan het klimaat en aan de energietransitie. Zoals bedrijven die de techniek leveren voor waterkracht. Op die manier kunnen we écht meehelpen het klimaat te verbeteren.”

Ook op andere manieren probeert PME een maatschappelijke bijdrage te leveren. Eric: “We zien bijvoorbeeld dat het elektriciteitsnet tegen z’n grenzen aanloopt. Bedrijven kunnen geen nieuwe aansluiting aanvragen en lopen zo vast in hun groei. Afgelopen voorjaar hebben we samen met vier andere grote pensioenfondsen met de politiek gesproken. Met de miljarden die we met elkaar beheren, kunnen we de energietransitie versnellen. Op die manier helpen we Nederland echt vooruit.”

Onderzoek naar maatschappelijk verantwoord beleggen
Wat vinden mensen ervan dat pensioenfondsen steeds meer aandacht hebben voor maatschappelijk verantwoord beleggen? Dat onderzoeken we regelmatig. 82 procent vindt dat PME zo verantwoord mogelijk moet beleggen. De meerder­heid vindt wel dat dit geen gevolgen mag hebben voor de opbrengst. 15 procent zegt dat PME zich alleen moet richten op een zo goed mogelijke opbrengst en dat verantwoord beleggen daarbij niet belangrijk is.
Bossen

Vlak voor de zomer heeft PME een nieuwe versie van het klimaatplan gepubliceerd. Daarin staan nu ook actieplannen voor onze investeringen in hypotheken, staatsobligaties en bosbouw. Wat betekent dat concreet? Daan: “Hypotheken is een interessante. We kunnen en willen mensen natuurlijk niet dwingen hun huis te isoleren of zonnepanelen op het dak te leggen. Maar we kunnen het wel aantrekkelijk maken. Bijvoorbeeld met een extra lening zónder aanvullende inkomenseisen. Zo krijgt het huis een hoger energielabel, gaan de energiekosten van de bewoners omlaag en verduurzamen we onze hypotheekportefeuille.”

Ook met bosbouw wil PME CO2-winst halen. Het gaat daarbij om bossen die aangeplant en beheerd worden voor de productie van hout en houtproducten, zoals papier. Daan: “Bomen zijn belangrijk bij het tegengaan van klimaatverandering. Ze nemen CO2 op uit de lucht. We willen dat de bossen waarin we beleggen meer CO2 opnemen, bijvoorbeeld door goede bemesting. En dat de CO2 die vrijkomt bij het planten, beheren en oogsten van deze bossen afneemt.”

Olie en gas

PME onderzoekt regelmatig hoe er wordt aangekeken tegen maatschappelijk verantwoord beleggen. De meerderheid is daar positief of zelfs zeer positief over (zie kader). Maar niet iedereen is enthousiast. Daan: “Sommige mensen zijn bang dat verantwoord beleggen ten koste gaat van de opbrengst. Met andere woorden: ze denken dat ze door die groene beleggingen minder pensioen krijgen. Ik leg dan uit dat dat niet klopt. Beleggingen in bijvoorbeeld de tech-sector leveren minstens een gelijkwaardig rendement op als beleggingen in olie en gas.” 

Eric: “Sterker nog, als we blijven beleggen in olie en gas, gaat dat ons op de langere termijn geld kosten. Die bedrijven hebben namelijk geen toekomst en worden dus minder waard.” De deur blijft dus gesloten voor bedrijven als Shell, BP en Esso? “Zeg nooit nooit. Bedrijven die het klimaatakkoord van Parijs omarmen, zijn van harte welkom. Maar ik zie dat niet snel gebeuren. De bedrijven die je noemt pompen juist meer olie en gas op dan ooit tevoren.” 

Wetenschap

PME krijgt soms het verwijt dat het te activistisch is. Aandacht hebben voor het klimaat is niet de rol van een pensioenfonds, zo klinkt het. Eric: “Het is geen activisme maar wetenschap. Het is bewezen dat grote delen van de aarde onbewoonbaar worden als de temperatuur blijft stijgen. Voor stabiele beleggingen hebben we een stabiele wereld nodig. Een wereld zonder droogte, honger, bosbranden, overstromingen, klimaatvluchtelingen en conflicten om schaarse bronnen. Dat lukt alleen als we met elkaar de opwarming afremmen. Steeds duurzamer beleggen is een keuze met het verstand. Het is goed voor het klimaat en daarmee ook voor de pensioenen.” 

“Als we blijven beleggen in olie en gas, gaat dat ons op de langere termijn geld kosten”

Foto: Shutterstock

 

Eric Uijen,
voorzitter van het uitvoerend bestuur van PME

 

Daan Spaargaren,
senior strateeg verantwoord beleggen bij PME
Lees het klimaatplan

Benieuwd naar ons aan­gescherpte klimaatplan? Je vindt het op pmepensioen.nl/klimaatplan.

Arrow-prev Arrow-next