beleggen. schone energie

foto: ruben oreel

‘Het voelt goed om bij te dragen aan duurzaamheid’

‘Het voelt goed om bij te dragen aan duurzaamheid’

 

PME belegt in duurzame-energieprojecten. Zoals het Zeeuwse zonnepark Scaldia. Het park ligt op de grens van Borssele en Vlissingen. Het ging in 2018 in bedrijf. Gert-Jan Coumou (57) leidt ons rond. Als veiligheidsdeskundige speelde hij een belangrijke rol bij de aanleg.

“Zoals je kunt zien, heeft zonnepark Scaldia een langgerekte vorm. De lengte is 6,5 kilometer, de breedte gemiddeld zo’n 80 meter. Het park vormt een strook van 38 hectare langs een industriegebied. Die ligging is vrij uniek. We hebben hier ruim 140.000 zonnepanelen neergezet.Toen we het park gingen aanleggen, moesten we rekening houden met aanwezige hoogspanningsmasten. En met vlakbij in de grond gelegen elektriciteitskabels. Dat vraagt om voorzichtig werken. Ik ben veiligheidsdeskundige. Ik moet ervoor zorgen dat alle medewerkers ’s avonds weer heelhuids naar huis kunnen. Een extra uitdaging tijdens de aanleg was de hitte. Zulke hoge temperaturen als in de zomer van 2018 waren in Nederland niet eerder gemeten. Het leek wel alsof we op een Amerikaanse prairie stonden. Aan de andere kant, die sterke zon paste wel goed bij wat we aan het doen waren. Zonnepanelen opstellen. Bijzonder aan dit project is, dat we de panelen niet naar het zuiden hebben gericht. Dat zou je misschien verwachten. De opstelling is deels op het oosten en deels op het westen gericht. Dat geeft gemiddeld meer opbrengst. Of ik trots ben op het park? Ja, zeker. Het voelt goed om in de provincie waar ik woon bij te dragen aan duurzaamheid. Tijdens rondleidingen voor buurtbewoners zeiden sommige mensen dat ze het park niet mooi vonden. Maar tegelijkertijd spraken ze hun waardering ervoor uit. Iedereen ziet zo langzamerhand in, dat de energievoorziening in Nederland anders moet. Ook grote beleggers, zoals de pensioenfondsen. En die hebben het geld om groot te investeren. Een investering die, zoals ik heb begrepen, ook behoorlijk wat oplevert.” 

PME belegt in duurzame-energieprojecten. Zoals het Zeeuwse zonnepark Scaldia. Het park ligt op de grens van Borssele en Vlissingen. Het ging in 2018 in bedrijf. Gert-Jan Coumou (57) leidt ons rond. Als veiligheidsdeskundige speelde hij een belangrijke rol bij de aanleg.

“Zoals je kunt zien, heeft zonnepark Scaldia een langgerekte vorm. De lengte is 6,5 kilometer, de breedte gemiddeld zo’n 80 meter. Het park vormt een strook van 38 hectare langs een industriegebied. Die ligging is vrij uniek. We hebben hier ruim 140.000 zonnepanelen neergezet.Toen we het park gingen aanleggen, moesten we rekening houden met aanwezige hoogspanningsmasten. En met vlakbij in de grond gelegen elektriciteitskabels. Dat vraagt om voorzichtig werken. Ik ben veiligheidsdeskundige. Ik moet ervoor zorgen dat alle medewerkers ’s avonds weer heelhuids naar huis kunnen. Een extra uitdaging tijdens de aanleg was de hitte. Zulke hoge temperaturen als in de zomer van 2018 waren in Nederland niet eerder gemeten. Het leek wel alsof we op een Amerikaanse prairie stonden. Aan de andere kant, die sterke zon paste wel goed bij wat we aan het doen waren. Zonnepanelen opstellen. Bijzonder aan dit project is, dat we de panelen niet naar het zuiden hebben gericht. Dat zou je misschien verwachten. De opstelling is deels op het oosten en deels op het westen gericht. Dat geeft gemiddeld meer opbrengst. Of ik trots ben op het park? Ja, zeker. Het voelt goed om in de provincie waar ik woon bij te dragen aan duurzaamheid. Tijdens rondleidingen voor buurtbewoners zeiden sommige mensen dat ze het park niet mooi vonden. Maar tegelijkertijd spraken ze hun waardering ervoor uit. Iedereen ziet zo langzamerhand in, dat de energievoorziening in Nederland anders moet. Ook grote beleggers, zoals de pensioenfondsen. En die hebben het geld om groot te investeren. Een investering die, zoals ik heb begrepen, ook behoorlijk wat oplevert.” 

foto: ruben oreel

 

Ook PME kiest voor duurzaam

Maar liefst 67% van onze deelnemers vindt dat PME ook moet beleggen in duurzame-energie-projecten. Dat bleek uit een peiling van vorig jaar. Zonnepark Scaldia is een voorbeeld van zo’n belegging. Duurzaam, maar ook met een goed financieel rendement. De zonnepanelen van dit park hebben een gezamenlijke capaciteit van 51.645 megawattuur en leveren stroom voor 18.000 huishoudens. Daarnaast draagt deze opwekking van schone energie bij aan een vermindering van CO2-uitstoot. Zonnepark Scaldia is één van de grootste zonneparken van Nederland. Het wordt beheerd door Solarfields Nederland BV.

Arrow-prev Arrow-next