pensioenstelsel. 3 vragen aan PME

3 vragen over pensioen­­verlaging

Pensioenverlaging is dit jaar volop in het nieuws. Moeten we rekening houden met een verlaging in 2020? Of anders wellicht later? Op het moment van het drukken van dit magazine is dit nog onzeker. Maar waarom verlagen? In oktober maakte PME, samen met collega-pensioenfonds PMT, een live-uitzending via internet. Tijdens dit webinar stelden meer dan duizend kijkers vragen per e-mail. Met drie van hen gingen we na afloop in gesprek. Wat vroegen zij ons? Een korte impressie.

foto: geert snoeijer
Oscar Duiverman (30) 
is bedrijfs­kundige bij IJssel Technologie in Broek op ­Langedijk
Is het huidige systeem nog houdbaar, ook voor jonge mensen?

“Als de pensioenen worden verlaagd, is dat heel zuur voor gepensioneerden. Maar ook voor oudere werknemers. Zij hebben onvoldoende tijd om extra te sparen. Jongere mensen kunnen bijvoorbeeld een paar vakanties opofferen. En dat geld dan inleggen voor pensioen. Maar ik weet niet of dat voldoende oplevert. Ik wil in ieder geval niet pas op mijn tachtigste met pensioen. Als dat wel zou moeten, dan ga ik nu wat minder werken. En wat meer feestvieren. Graag heb ik meer inzicht in de acties die ik kan ondernemen.”

PME:

We willen ervoor zorgen dat straks voor iedereen een pensioen klaarligt. Ook voor de jonge werknemers van nu. Of dit pensioen, samen met de AOW, voor jouw situatie hoog genoeg is? Dat hangt ervan af. Bijvoorbeeld of je van plan bent om veel te gaan reizen. Of misschien wil je wel goedkoper gaan wonen als je kinderen het huis uit zijn?
Op www.toekomstverkenner.nl/pme kun je snel zelf een beeld krijgen of je pensioen later genoeg is voor jouw plannen. En: geld opzij leggen is altijd verstandig…

 

foto: bart van dieken
Rinse van der Meulen (62) 
is research development engineer bij Nexperia in Nijmegen
Stel: de rente blijft de komende jaren laag. Moet dan elke paar jaar worden gekort? Ook als PME goed belegt?

“In een land als Japan is de rente al twintig jaar bijna nul procent. Als ons dat ook overkomt, verwacht ik dat we keer op keer met pensioenverlagingen te maken krijgen. Ook al zijn de beleggingen van de pensioenfondsen goed. Ook al draait onze economie uitstekend. Het valt niet uit te leggen. Ik vind dat de overheid meer realistisch naar de rekenrente moet kijken. Daarbij de goede resultaten van de fondsen in het verleden in het plaatje meenemen. Vroeger noemde men het pensioen waardevast. Dat zal het misschien nooit meer worden.”

PME:

We weten niet wat de rente gaat doen. Het kan heel goed zijn dat deze lang laag blijft. Het resultaat op beleggingen de afgelopen tien jaar was goed, zo’n 8%. Maar dit bleek niet voldoende voor het bedrag dat PME extra in kas moet hebben als gevolg van de dalende rente in de afgelopen tijd. Dit verplichte bedrag in kas steeg harder dan het beleggingsrendement. Met de huidige regels en deze lage rente kan het zijn, dat we de pensioenen nog een keer moeten verlagen.

foto: jeroen poortvliet
Jan Blaauw (60) 
is senior accountmanager bij General Electric in Rijswijk
Welke maatregelen kan PME zelf nemen als de rente tien jaar lang laag blijft?

“Het probleem zit niet bij de beleggingsresultaten van PME. Deze zijn best goed. Het gaat met name om de rekenrente, dáár moet Den Haag een oplossing voor bedenken. De huidige ­rekensystematiek voldoet al enige tijd niet. Deze mist flexibiliteit. Er zou een overbruggingsregeling kunnen ­komen. Een tijdelijke oplossing voor de periode met een lage rente. Dan is een pensioenverlaging niet nodig. Dit alles vraagt om een actieplan. Wat gaat PME daarvoor doen?”

PME:

We kunnen niet in de toekomst kijken. Maar ook wij houden er rekening mee dat de rente wel eens lang laag kan blijven. We spelen hierop in door goed te kijken naar onze beleggingen en bijvoorbeeld wat meer te gaan beleggen in hypotheken. Daarop kunnen we een wat hoger rendement maken dan op staatsobligaties. Daarnaast is afgesproken dat vanaf 2021 werkgevers hogere premies gaan betalen. Zo kunnen we rekening houden met de hogere kosten van pensioen door de lage rente.

Actuele informatie op onze website

Er zijn drie belangrijke redenen voor de mogelijke pensioenverlaging:

1. De rekenrente is momenteel zeer laag.

2. Mensen worden steeds ouder en daar is meer pensioengeld voor nodig.

3. Pensioenfondsen moeten voldoen aan strengere overheidsregels.

De dekkingsgraad op 31 december 2019 is belangrijk. Als deze onder de 100% is, zal PME wellicht moeten verlagen. Maar dit is niet zeker. Het kabinet kan in de laatste weken van dit jaar beslissen om deze regels te veranderen. Op het moment dat dit magazine naar de drukker ging, was dit onduidelijk. Kijk daarom op www.pmepensioen.nl voor actuele informatie.

Arrow-prev Arrow-next