VERSLAG VAN HET BESTUUR

Ontwikkelingen om ons heen

2023 is het tweede jaar van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, met onbeschrijflijk veel leed voor de bevolking. Maar ook het jaar van een nieuwe bloedige confrontatie tussen Israël en Hamas. Twee conflicten die zorgen voor onrust, zowel internationaal als op nationaal niveau. En daarbij gaat het niet alleen om financiële of economische onrust. Deze situatie versterkt ook negatieve gevoelens in een jaar waarin veel mensen al boos, bang en bezorgd waren.

Buitenlandse conflicten, Europese regels, klimaat­verandering, komst van asielzoekers zorgen er voor dat mensen het gevoel krijgen dat hun manier van leven wordt bedreigd. Tegelijkertijd voelen mensen zich niet meer of onvoldoende beschermd door de overheid. Na de val van het kabinet Rutte IV op 7 juli 2023 verhard­de de toon van het maatschappelijke debat en discussies; op straat, in de media en in de politieke arena. Tot aan de verkiezingen gingen VVD, PVV en GL-PvdA gelijk op in de peilingen. De PVV werd op 22 november 2023 uiteindelijk met afstand de grootste partij. Voor veel Nederlanders was dit een overwinning die eindelijk recht deed aan hun gevoel, maar veel andere mensen voelden zich verslagen. Voor velen was dit toch wel een ongekende verrassing.

Net voor de val van het kabinet werd de Wet toekomst pensioenen aangenomen in de Eerste Kamer. Direct na de installatie van de nieuwe Tweede Kamerleden werd een spoeddebat aangevraagd door NSC, omdat zij zorgen hebben over een aantal essentiële onderdelen van de wet. Dit debat vond plaats op 17 januari 2024. Onze afdronk na afloop van dit debat is dat op korte termijn geen grote wijzigingen aan het nieuwe pensioenstelsel te verwachten zijn. Met name een meerderheid in de Kamer is van mening dat fundamentele wijzigingen een zorgvuldig wetgevingsproces moeten doorlopen. Wat er aan de formatietafel wordt afgesproken, kan vanzelfsprekend impact hebben. Die ontwikkelingen volgen wij met belangstelling. Net als alle andere nationale en internationale wet- en regelgeving die zich nog ergens in de politieke pijplijn bevindt: waaronder bedrag ineens, Wet pensioenverdeling bij scheiding, Wet eigen strategie ppensioenfondsen en diverse duurzaamheidsregelgeving.

Arrow-prev Arrow-next